Krupljanka Edisa Ćosić član žirija na “Internacionalnoj olimpijadi njemačkog jezika” u Berlinu

Protekle dvije sedmice, od 17.07- 30.07. 2016. godine u Berlinu, Njemačka, održavala se “Internationale Deutscholympiade” – Internacionalna olimpijada njemačkog jezika. Ovaj prestižni skup znanja je u stvari najjače takmičenje vezano za njemački jezik u svijetu uopće.

Olimpijada je okupila preko 150 učesnika iz 65 zemalja svih kontinenata, od Evropskih zemalja, Rusije, Kanade, SAD, Indonezije, Irana, Japana, Turske, Indije pa do Južne Afrike, Senegala, Izraela, Kameruna, Brazila, Tajlanda, Južne Koreje itd.

Žiri je bio sastavljen od profesora iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Rusije, Maroka i Bosne i Hercegovine.

Velika čast da bude dio ovog najkompetentnijeg tijela, kada je u pitanju Njemački jezik, pripala je našoj Edisi Ćosić, profesorici njemačkog jezika iz Bosanske Krupe, suradnici Goethe Instituta.

Ziri2Inače organizatori ovog prestižnog takmičenja su bili Goethe Institut I IDV Internationaler Deutschlehrerverband – Internacionalno udruženje profesora njemačkog jezika.

Moto pod kojim se olimpijada organizirala je bio “DABAI SEIN” u prijevodu “biti tu” ili “bitno je učestvovati”. Učesnici iz BiH, koji su se također takmičili, su ostvarili značajan plasman.

Pobjednici za nivo A2: 1. Ngoc My iz Vijetnama; 2. Alya Afifah iz Indonezije, i 3. Pannika Soontornwata iz Thailanda;
Nivo B1: 1. Mariia Melnik iz Ruske Federacije (Rusije), 2. Sofija Popovska iz Makedonije, 3. Anna Avagjan iz Armenije;
Nivo B2: 1. Antinio Andrić iz Hrvatske, 2. Saran Ourednickiva iz Česke Republike i 3. Tara Beatrice Kilcoyne iz Velike Britanije.

BiH_Srb_HrNagrade za osvojena mjesta su bile: 3. smartphone, 2. laptop, 1. kurs njemačkog jezika u njemačkoj po izbori za A2 nivo, za B1 praksa u izdavačkoj kuci «DUDEN», B2 praksa u izdavačkoj kuci «KLETT» u Njemačkoj.

Olimpijadu je propratio veliki broj Njemačkih medija među kojima i «Deutschlandfunk».
Za profesoricu Edisu Ćosić ovo je bilo nezaboravno iskustvo koje će sasvim sigurno ostaviti dubok trag na njenoj profesionalnoj karijeri i daljem radu na polju germanistike.

Related posts