Krimolovci ne bježe od materijala: Telefonom protiv kriminala

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u novembru 2017. godine registrirali su 326 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.
U navedenom periodu od građana je zaprimljeno pet korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.
Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela, zaprimljeno je 65 prijava, od čega 21 korisna informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.
Najveći broj informacija odnosio se na zloupotrebu položaja i privredni kriminal. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 26 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po četiri je postupala i SIPA.
Od nadležnih policijskih i drugih organa pristiglo je 19 povratnih informacija koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.
Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 64 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505 – saopćila nam je glasnogovornica SIPA , Viši inspektor, Kristina Jozić.

Dakle, sve je veći broj građana koji prijavljuju kriminal i opasna poruka za sve one koji čine kriminal, ako ste viđeni ili se o tome šta zna, budite sigurni da će znati i SIPA.
Jedini je problem što je mnoštvo slučajeva a postupci dugo traju i gomilaju se predmeti u Tužilaštvima. Pravosudne institucije moraće pravazići sve te organizacione probleme, a onda bi borba protiv Kriminala išla korak ispred nicanja novog kriminala.

Related posts