Krajiški Rambo iz Bihaća ubija samo čakijom

Kazneno-popravni zavod (KPZ) Zenica, opjevan u pjesmi Zabranjenog pušenja, najveći je i najstariji u BiH i jedini je zatvor zatvorenog tipa u FBiH.

Sagrađen je još za vrijeme austrougarske vladavine, izvan gradskog jezgra, ali kako je rastao grad, tako je u svoje okrilje primio i zatvor, koji je postao jedan od simbola Zenice.

Unutar zidina visine od četiri do pet metara, nalazi se šest od ukupno osam paviljona, u kojima trenutno oko 760 osuđenika izdržava zatvorske kazne. “Leže” najviše zbog imovinskih delikata i ubistava, a dvije trećine njih su povratnici.

U historiji ustanove nerijetko se dešavalo da neko u zatvor dođe zbog lakšeg krivičnog djela, pa da unutra počini teško krivično djelo. Najčešće je to nanošenje teških povreda u zatvorskoj tuči, a prije tri godine zabilježen je i slučaj nanošenja povreda koje su završile smrću.

U holu zatičemo još jednog osuđenog ubicu. Mirzet Keranović (51) iz Bihaća izdržava kaznu od 17 godina i dva mjeseca, zbog dva ubistva. Na slobodi bi se trebao naći za dvije godine i deset mjeseci. Na naše pitanje ima li neki nadimak, odgovara potvrdno, piše Faktor.

– Krajiški Rambo – mangupski nam kaže, držeći obje ruke u džepovima.

Prvo ubistvo Mirzet, za kojeg kažu da je “duša od čovjeka dok ne popije” počinio je 2001. godine. Radilo se, kaže, o kafanskoj tuči, koja se otela kontroli. Nakon toga je završio u istom ovom zatvoru. Zbog dobrog vladanja 2005. godine biva pušten na dopust. Prvog dana na slobodi počinio je drugo ubistvo. Žrtva je bio upravo njegov poznanik iz KPZ-a Jovica Grujić (43) iz Drvara. Pitali smo Mirzeta kako je počinio ubistvo.

– Čakijom. Ja nož ne nosim – kazao nam je, gotovo uvrijeđenim tonom.

Faktor.ba

Related posts