Kosovo: Albanci spriječili Srbe da prisustvuju blagdanu crkve

Na Kosovu od jutros raste napetost nakon što su lokalni Albanci u mjestu Mušutište protestom spriječili grupu kosovskih Srba da prisustvuju procesiji u lokalnoj pravoslavnoj crkvi, a beogradski mediji izvještavaju da su zabilježeni sukobi između demonstranata i kosovske policije.

Uzvikujući UČK (Oslobodilačka vojska Kosova), Albanci su spriječili Srbe povratnike koji su u tri autobusa krenuli na obilježavanje blagdana inače porušene pravoslavne crkve Bogorodice Odigitrije iz 18. stoljeća u Mušutištu.

Kosovska policija je, kako javljaju beogradski mediji, iz sigurnosnih razloga zaustavila autobuse i počela privoditi demonstrante koji uzvikuju parole protiv povratka raseljenih i prognanih Srba s Kosova.

Sudionici protesta su od jutra više puta probili kordon policije, a tokom sukoba povrijeđeno je više demonstranata i policajaca, opremljenih za razbijanje demonstracija.

Prema izvještajima s Kosova, demonstranti su deblokirali prolaz, ali su se rasporedili pored puta, pripremivši gomile kamenja kojim gađaju policiju.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jeftić najavio je nedavno obnavljanje prvih deset kuća za Srbe povratnike u Mušutište koji su 1999. godine poslije srpsko-albanskih sukoba i NATO bombardiranja napustili Kosovo.

Jeftić, koji se danas nalazi u skupini Srba blokiranih ispred Mušutišta, kaže kako je protestom i današnjim nasiljem “poslana poruka Srbima da nisu dobrodošli” na svoja imanja.

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić ocijenio je kako “današnji izljev ekstremizma i neprikrivene mržnje prema srpskom narodu u Mušutištu svjedoči koliko je sigurnosna situacija na Kosovu zapaljiva”.

Đurić je, kako prenosi Radio-televizija Srbije, rekao da su “brojni pripadnici albanske političke elite najglasniji ideolozi mržnje i ekstremizma na Kosovu”.

Pripadnici specijalne kosovske policije su, poslije jutrošnjeg sukoba s demonstrantima iz sela Mušutišta, oslobodili jedan dio ceste i prolaz prema crkvi Bogorodice Odigitrije, kuda treba proći kolona Srba, ali je, prema posljednjim izvještajima s terena, situacija i dalje napeta.

klix.ba

Related posts