Komšić: Nadam se stabilnijoj zemlji ako Čović i Dodik izgube izbore

Željko Komšić, kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kaže da se najlakše baviti populizmom i obećavati neostvarivo, izlaziti iz nadležnosti, te da je izabrao najteži put u nadi da će biti izabran i da će ga provesti.

“Želim da vratim građanima Bosne i Hercegovine nadu da je drugačija zemlja moguća. Želim da kroz ove poruke pokažem da znamo koliko je snažna sila koja nasrće na domovinu, ali da istovremeno mi ne gubimo iz vida vrijednosti na osnovu kojih smo krenuli u borbu za nezavisnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu”, kaže u intervjuu za “Nezavisne” Komšić.

NN: Šta Vi kao kandidat nudite svojim potencijalnim biračima?

KOMŠIĆ: Izabrao sam teži put. Želim naredne četiri godine biti neko ko radi na terenu, ko povezuje naše stručnjake i ko šalje neke nove poruke iz Predsjedništva. “Plan za domovinu” je moja vizija rada Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 2018. do 2022. godine. Tu viziju možemo provesti samo zajedno, te je želim ponuditi i drugim članovima Predsjedništva. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine predstavlja instituciju kolektivnog šefa države te je ključna brana u borbi za suverenitet, teritorijalni integritet i vladavinu prava države Bosne i Hercegovine. Vrlo je jednostavno baviti se populizmom, obećavati neostvarivo, izlaziti iz nadležnosti. Ono što je teži put, a koji sam izabrao – pripremajući ovaj dokument, jeste pojasniti šta se zaista može uraditi. Zbog toga želim ponuditi svoju viziju, koja je, postavljena u realnim okvirima, sa “mapom puta” kuda i kako želim ići i raditi na poboljšanju stanja.

NN: A šta je ono što Vi nudite, a drugi kandidati ne mogu ponuditi?

KOMŠIĆ: Želim da vratim građanima Bosne i Hercegovine nadu da je drugačija zemlja moguća. Želim da kroz ove poruke pokažem da znamo koliko je snažna sila koja nasrće na domovinu, ali da mi istovremeno ne gubimo iz vida vrijednosti na osnovu kojih smo krenuli u borbu za nezavisnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. Nekad se čini da su te snage slabije, da pred naletom onih koji žele podijeliti zemlju puca i ta ideja o jedinstvu, hrabrosti i građanskoj viziji Bosne i Hercegovine. Vrijeme je da pokažemo da je ideja multietničke, slobodne i demokratske Bosne i Hercegovine jača nego ikad. Zato poručujem građanima da se “Plan za domovinu” može ostvariti samo ako zajedno budemo radili za državu – u kojoj želimo da odrastaju naša djeca i naši unuci.

NN: Šta će biti Vaš glavni zadatak ukoliko Vas građani većinom glasova izaberu na poziciju za koju ste kandidovani?

KOMŠIĆ: Realizovati taj program.

NN: Već dva puta ste bili u utrci za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i oba puta ste dobili povjerenje građana. Očekujete li da će isto biti i ovog puta?

KOMŠIĆ: Mislim da bi moglo biti isto i ovoga puta.

NN: Jedan od Vaših protivkandidata na ovim izborima je Dragan Čović, lider HDZ BiH i aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Može li on ugroziti Vaš izbor kod građana?

KOMŠIĆ: Kod građana ne može.

NN: I na kraju kako vidite Bosnu i Hercegovinu nakon 7. oktobra?

KOMŠIĆ: Nadam se stabilnijoj i mirnijoj zemlji ako Čović i Dodik izgube izbore!

/nezavisne.com

Related posts