Kompanije iz pet zemalja žele istraživati naftu u Federaciji BiH

Iako je kompanija Shell ranije odustala od istraživanja nafte na području Federacije BiH (FBiH), interes za ovaj projekat pokazale su kompanije iz Australije, Francuske, Kanade, SAD-a i Malezije, saznaje Fokus.ba.

Kako su za naš portal naveli iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI) u slučaju da se utvrdi postojanje ekonomski interesantnih ležišta nafte i plina, to bi mnogo značilo za bh. ekonomiju. Došlo bi do značajnih ulaganja u infrastrukturu kao što su naftovodi, plinovodi, terminali, putevi i slično, što bi omogućilo zapošljavanje u oblasti građevinarstva, tehnologije, mašinstva, zaštite okoliša i drugih oblasti.

Za ovaj ambiciozni projekat potrebna su značajna finansijska sredstva (više stotina miliona dolara) koja Federacija BiH nije u mogućnosti obezbjediti te se stoga traže inostrani partneri.

“S obzirom da su naftno-geološka istraživanja veoma skupa i rizična neophodno je uložiti značajna sredstva u ovaj projekt. Kao primjer kolika su to sredstva, dovoljeno je reći da je za izvođenje jedne bušotine dubine 5-6 hlijada metara potrebno 45 do 50 miliona dolara. Tačan broj bušotina se definira projektom, a ugovorom o koncesiji minimalan broj bušotina koje koncesionar morati izvesti“, navode iz ovog ministarstva.

Budući da je naftna kompanija Shell odustala od aktivnosti na dodijeli koncesije, projekat istraživanja nafte i plina je vraćen na početak.

“Imajući u vidu da je za istraživanje i eksploataciju potrebno veliko stručno iskustvo kao i činjenicu da trenutni kapaciteti u BiH i u regionu, zbog velikih troškova i specifičnosti vrste poslova, ne mogu odgovoriti ovim zahtjevima, Vlada FBiH je odlučila da za realizaciju ovih poslova pronađe investitora u formi kompanije sa najboljim iskustvom u poslovima iz ove oblasti“, naglasili su iz FMERI.

U periodu od 2011. do 2016. godine stvoreni su osnovni preduslovi za nastavak istraživanja nafte i plina. Iz ovog ministasrtva navode da je donesena zakonska regulativa iz oblasti istraživanja i eksploatacije nafte i plina, izvršena je procjena perspektivnosti prostora Federacije za istraživanje nafte i plina te napravljena Data Room – soba sa svim podacima o rezultatima istraživanja koja je smještena u Federalnom zavodu za geologiju.

fokus.ba

Related posts