Kolindin ples oko BiH: Od “Kraljice Balkana” i nagrade, do izjava da je BiH leglo terorista

Kolinda Grabar-Kitarović izabrana je za predsjednicu Hrvatske početkom 2015. godine. Kao prva žena na čelu neke od zemalja bivše Jugoslavije, Kolinda je stekla simpatije javnosti u BiH, a veoma brzo uslijedile su prve zvanične i nezvanične posjete našoj zemlji.

BiH je bila prva država koju je Kolinda posjetila nakon preuzimanja dužnosti hrvatske predsjednice. Prvo je 3. marta doputovala u službenu posjetu i susret sa članovima Predsjedništva BiH, kada je izrazila veliku podršku našoj zemlji na putu integracija u Evropsku uniju i NATO.

Prve zvanične epitete dobila je 11. jula 2015. godine, kada su je u Potočarima, na obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima, Majke Srebrenice prozvale “Kraljicom Balkana”, izražavajući joj riječi dobrodošlice.

“Dobro došla Kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine”, kazala je uz srdačni pozdrav hrvatskoj predsjednici Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”.

Desetak dana nakon toga Kolinda je dobila i zvanično priznanje, Međunarodnu nagradu Isa-beg Ishaković zbog prijateljskog odnosa prema BiH.

Kolinda je prilikom svake posjete BiH naglašavala podršku ka euroatlantskim integracijama, uz ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. Ipak, odnedavno hrvatska predsjednica ima nekoliko izjava o BiH koje javnost, ali i brojni zvaničnici, nisu prihvatili s oduševljenjem.

Prvo je prošle sedmice na samitu NATO-a u Kanadi u izjavi za medije kazala da je najveća sigurnosna prijetnja Hrvatskoj upravo BiH i to zbog terorizma.

Nekoliko dana nakon toga Kolinda je nastavila tvrdnje da je BiH leglo povratnika sa sirijskog ratišta, iznoseći prenapuhane cifre da se u BiH vratilo hiljade boraca IDIL-a.

Sve navode oštro je demantovao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, kazavši da hrvatska predsjednica namjerno provocira konflikt pa je nakon Srbije na red došla BiH.

Reagirao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je pozvao predsjednicu Hrvatske da razmisli dvaput, jer i u Hrvatskoj sija ustaški ekstremizam.

Bez ikakve sumnje, Kolinda Grabar-Kitarović je u posljednjih 15 dana u centru medijske pažnje regiona. Prvo se u Torontu fotografisala s ustaškom zastavom u rukama, zatim su uslijedile kontroverzne izjave o BiH, a posljednji “skandal”, nakon kojeg se Kolinda izvinila javnosti, bio je na obilježavanju godišnjice napada na Dubrovnik, kada je djeci hrvatskih branitelja podijelila paketiće u kojima su bile čokoladice proizvedene u Srbiji.

Javnost sada s negodovanjem ocjenjuje Kolindine izjave i postavlja pitanje kako je moguće da jedna državnica u tako kratkom vremenskom periodu ima totalno opozitne izjave o BiH.

/klix.ba

Related posts