Ko su najuspješniji “bh. Nijemci“ osim Ibiševića i Barbareza?

Vead Ibišević nedavno je i zvanično postao najuspješniji Bosanac u Bundesligi prestigavši Sergeja Barbareza.

Aktualni reprezentativac ukupno je postigao 97 pogodaka u najjačem njemačkom rangu i samo je pitanje dana kada će ući u klub velikana koji su postizali minimalno stotinu pogodaka u Bundesligi.

Ipak, osim o Ibiševiću i Barbarezu o kojima se u posljednje vrijeme mnogo govori i piše, manje je poznato ko su preostali najuspješniji “bh. Bundesligaši“.

Primjerice, poput Barbareza titulu najboljeg strijelca lige ponio je još i Edin Džeko koji je poput Zvjezdana Misimovića i Hasana Salihamidžića osvajao prestižni trofej u Njemačkoj.

Na trećem mjestu liste najboljih bh. strijelaca u historiji Bundeslige nalazi se upravo Edin Džeko sa 66 postignutih pogodaka.

Slijede Hasan Salihamidžić s 52, Sejad Salihović s 46, Zvjezdan Misimović s 37, Demir Hotić s 36, te pomalo zaboravljeni Idriz Hošić koji se nalazi na osmom mjestu s 32 gola.

Ovaj Prijedorčanin početkom 70-ih bio je golgeter Kaiserslauterna, a odigrao je jednu sezonu i za Duisburg. Listu od desetnajboljih bh. strijelaca u Bundesligi zaključuju Zlatan Bajramović i Marko Topić.

Related posts