Ko će snositi odgovornost za 12 godina rasipanja novca u Regionalnoj deponiji?

Medijima na području Krajine u proteklih nekoliko dana odjekuje vijest o Zaključku federalnog ministarstva koji je zaustavio izdavanje okolinske dozvole za regionalnu deponiju na lokalitetu Karanovac u blizini Ripča u Bihaću.

Medijska borba svih medija na području USK, pa i Federalne televizije, kao i BHT je izgledala kao borba protiv vjetrenjača, međutim građani su zajedno sa medijima i strukom napokon zaustavili ovaj proces.

Sinoć u informativnoj emisiji koju je emitovala RTVUSK, direktor Regionalne deponije je naglašavao nekoliko puta ogroman iznos sredstava koji je i ovaj put otišao uzalud i u nepovrat.

Odluke o davanju saglasnosti na lokaciju će biti povučene i stavljene van snage i u Skupštini USK i u Gradskom vijeću u Bihaću. Ono što je bitno naglasiti da u Skupštini USK i Gradskom vijeću ima ukupno 60 poslanika/vijećnika, od kojih se samo jedan udostojio i prije ovog Zaključka federalnog ministarstva podnositi inicijative o stavljanju ove Odluke van snage. U ime Kluba poslanika DF to je dva puta uradio Ekrem Prošić. To su jučer naveli i članovi Inicijativnog odbora građana MZ Ripač i Pritoka i zahvalili se ministrici Đapo i zastupnici u Parlamentu FBiH Hadžić Azri.
Gradsko vijeće i Skupština USK će Odluke staviti van snage, zaključkom ih je obavezalo Federalno ministarstvo, a postojanje preduzeća Regionalne deponije je sada upitno.

Realno i moralno bi bilo za očekivati da direktor ovog preduzeća Zjakić podnese ostavku jer projekat kojeg je gurao u ime svog preduzeća je ekološki i strukovno očigledno neprihvatljiv, međutim u stvarnosti i u BiH moralnost i moralne poteze ne možemo očekivati.

Međutim, nova Vlada USK na čelu sa premijerom Rošićem možda može napokon da riješi pitanje Regionalne deponije staro 12 godina. Novo rukovodstvo u preduzeću, struka na prvo mjesto i rezultati će biti vidljivi. Da li će biti konkretnih poteza Vlade USK ostaje nam da vidimo.

usn.ba

Related posts