Kladuščanin Mirel Karajić osuđen na godinu zatvora zbog pridruživanje ISIL-u

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje u predmetu Mirel Karajić, vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine izreklo je presudu kojom je optuženi Karajić oglašen krivim za krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i osuđen na kaznu zatvora od godinu dana.

Optuženi Mirel Karajić je proglašen krivim što je stvorio plan, obezbijedio potrebna novčana sredstva i prikupio potrebne informacije s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije Bosne i Hercegovine, nakon čega je odlučio da se pridruži terorističkoj organizaciji ISIL u tzv. Islamskoj državi na području Sirije i Iraka koja je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom, te postao pripadnik terorističke paravojne formacije „Dewla Islamiya” odnosno pripadnik terorističke organizacije ISIL, čiji je bio aktivni pripadnik do sredine 2015. godine odnosno momenta lišenja slobode od strane turskih vlasti.

Optuženi je obavezan na plaćanje troškova sudskog paušala u iznosu od 100 KM, dok je oslobođen obaveze plaćanja ostalih troškova krivičnog postupka.

Sud BiH je, takođe, donio rješenje kojim je produžena mjera zabrane putovanja optuženom Mirelu Karajiću, dok su ukinute mjere zabrane napuštanja boravišta i obaveznog povremenog javljanja državnom organu, saopćeno je iz Suda BiH.

Related posts