Kineski telefoni nisu ništa lošiji od vodećih svjetskih brendova: Za malo para do odličnog mobitela

Od prodanih 10 Appleovih telefona u prosjeku se pokvari jedan, a od 50 Samsungovih zabilježeno je pet do šest reklamacija. Kada je riječ o kineskim modelima, od stotinu prodanih, na reklamaciji završi njih deset

Kada na deklaraciji nekog proizvoda pročitamo da je napravljen u Kini, postajemo skeptični, naročito kada je riječ o uređajima poput telefona, tableta i kompjutera. I pored toga, Kinezi su kreirali mobitele koji mogu stati „rame uz rame“ sa izvikanim američkim iPhonom ili korejskim Samsungom, koje odavno krasi epitet najkvalitetnijih.

U Kini postoji oko 15 firmi koje samostalno kreiraju uređaje. Možda niste znali, ali kineski proizvođač Huawei Consumer Business Group treći je proizvođač mobilnih telefona po prodaji u svijetu, a jedan je od popularnijih i zastupljenijih telefona u Evropi.

Također, postoji niz kineskih brendova za koje Evropljani nisu ni čuli, a koji su u samom vrhu prodaje na azijskom tržištu.

Nude isto

Pametni telefoni koji se proizvedu u Kini, znatno su jeftiniji, a u suštini nude isto kao iPhone ili Samsung. To nam je kazao Armin Karišik, uposlenik firme Univerzalno, koja je početkom prošle godine dobila ekskluzivno zastupništvo kineskih Leagoo mobitela za tržište BiH.

– Kineski telefoni imaju slabije komponente, ali su i znatno jeftiniji od brendova poput Applea i Samsunga. Međutim, što se tiče kvalitete uređaja, u principu je isti – ističe Karišik.

U prilog tome ide činjenica da od prodanih 10 Appelovih telefona, u prosjeku se, otkriva nam Armin, pokvari jedan, a od prodanih 50 Samsung uređaja, otprilike bude pet-šest reklamacija. Što se tiče kineskih telefona, na stotinu prodanih, bude deset reklamacija.
Pored pomenih Leagoo telefona, u trgovini Univerzalno dostupni su telefoni brenda Acer i HTC i Huawei. Cijene ovih telefona variraju od 200 do 800 KM.

Najprodavaniji u BiH

Cijena Samsungovih telefona varira od 400 do 1.700 KM. Appleovi pametni telefoni ipak su najskuplji, a cijene variraju od 600 do skoro 2.000 KM.

– Bez obzira što malo ljudi zna za brendove kao što su Acer, Leagoo, Huawei ili HTC, zbog pristupačnih cijena kupci se za njih odlučuju. Također, ovi telefoni imaju Androidov operativni sistem, pa je i to jedan od razloga potražnje – kaže Karišik.
Međutim, bez obzira što su skupi, Samsungovi telefoni su, kako nam reče naš sagovornik, najprodavaniji i u BiH, jer stanovnici imaju najviše povjerenja u ovaj brend koji ima i najviše modela.

Appleovi telefoni kupuju se, prije svega, zbog prestiža.

Cijene najskupljih kineskih modela

450 KM Legoo Elit 1

300 KM Acer Liquid Z 500

800 i 830 KM Huawei nova i nova plus

1.080 KM HTC 10

(Faktor.ba)

Related posts