Kineski sistem vještačke inteligencije pobijedio 15 ljekara u dijagnosticiranju tumora

Sistem vještačke inteligencije Al “obrisao je pod” nekima od vodećih kineskih ljekara u dijagnosticiranju tumora na mozgu i predviđanju širenja hematoma, izvijestio je portal The Next Web prije nekoliko dana.
Prema navodima kineskog portala Xinhua, sistem je porazio tim od 15 vodećih kineskih ljekara rezultatom dva prema jedan, prenosi Index.hr.

Sistem Al, poznat i kao BioMind, produkt je Istraživačkog centra za vještačku inteligenciju i neurološke poremećaje bolnice Tiantan u Pekingu te predstavlja još jedan primjer iz dugog niza tehnologija za analizu slika.

U dijagnosticiranju tumora na mozgu BioMind je dostigao visokih 87 posto, prema tačnosti od 66 posto koju su ostvarili medicinski stručnjaci. Uz to, Alu je trebalo samo 15 minuta za otkrivanje 225 slučajeva, u usporedbi s 30 minuta koliko je trebalo ljekarima.

BioMind je ponovno pokazao nadmoć i u predviđanju širenja hematoma na mozgu, gdje je dostigao rezultat od 83 posto, dok su ljekari uspjeli ostvariti samo 63 posto.

Naučnici su uvježbavali sistem unoseći u njega na hiljade slika iz arhiva bolnice Tiantan. To je podiglo njegovu razinu prepoznavanja neuroloških bolesti na onu glavnog ljekara, s obzirom na to da je dosegnuo razinu preciznosti od 90 posto.

Izvršni potpredsjednik bolnice Tiantan Wang Yongjun izjavio je za portal Xinhua da se nije previše zamarao pobjednikom u borbi između ljekara i sistema Al. Rekao je da je duboko uvjeren da je to takmičenje pomoglo ljekarima uvidjeti snagu vještačke inteligencije, posebno onima skeptičnima oko iste. Na kraju je izrazio nadu da će i ljekari pokušati dublje razumjeti vještačku inteligenciju i ukloniti eventualne predrasude prema njoj.

Related posts