Kasumović povukao tačku o budžetu: Vijećnici napustili sjednicu, slijedi blokada isplata

Zbog povlačenja tačke dnevnog reda o budžetu grada Zenice na Gradskom vijeću, od sutra će biti blokirane isplate iz budžeta grada, s obzirom da ističe odluka o privremenom finansiranju. Nakon burne sjednice vijećnici su napustili sjednicu i najavili krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Fuada Kasumovića.

Iako je početkom današnje sjednice Gradskog vijeća Zenice usvojen dnevni red, prije početka rasprave o budžetu grada za govornicu je izašao gradonačelnik koji je ujedno i predlagač budžeta, te sa dnevnog reda povukao raspravu o budžetu, nakon što mu se nisu dopali amandmani koje su dostavili pojedini vijećnici u zakonski predviđenom roku.

Sa sutrašnjim danom ističe odluka o privremenom finansiranju grada Zenice, a s obzirom da je današnja višesatna rasprava o tački tri završila odlaskom vijećnika i raspuštanjem sjednice te konačnim neusvajanjem budžeta, od sutra iz budžeta grada Zenice neće moći biti izvršene isplate.

Kasumović je za govornicom vijećnicima kazao kako su amandmani usmjereni na njega te da se građanima uskraćuju pojedina prava.

“Ovim budžetom hoćete ubiti grad, da i dalje tone, a zaboravili ste da je Fuad Kasumović, graodnačelnik, predlagač budžeta, pa vi samo usvajate”, izjavio je Kasumović te čestitao SBB-u, DF-u i Našoj stranci koji su poslali konkretne amandmane.

Istakao je da je na sjednici radnog predsjedništva tražio kompromis, nakon čega je danas na sjednici zbog neslaganja sa vijećnicima A-SDA, SDA i Snage centra i njihovim amandmanima povukao tačku o budžetu sa dnevnog reda.

Vijećnik Snage centra Adnan Šabani za Klix.ba je pojasnio kako su za gradonačelnika neprihvatjivi amandmani kao što su povećanje sredstava za obdaništa, sport, sredstva za reprogram Čelika, povećanje sredstava za borce, vraćanje prvobitnih sredstava za Javnu ustanovu za djecu bez roditeljskog staranja “Dom porodica”, povećanje transfera za kulturu i rekonstrukciju puteva i drugi.

Sekretar Gradskog vijeća Zenice Selver Keleštura je objasnio da je Kasumović odluku donio po zakonu, kao predlagač, te da je sve urađeno po pravilniku rada Gradskog vijeća Zenice.

Iako je povukao tačku dnevnog reda, Kasumović je kazao kako je odgovornost na vijećnicima koji nisu htjeli prihvatiti njegove kompromise.

Vijećnik SDA Spahija Kozlić za govornicom je kazao kako je potez Kasumovića klasični školski primjer kršenja Statuta Zenice sa kojim se onemogućava da Gradsko vijeće donese najvažniji akt, a to je budžet grada.

“Mi ovdje ne smijemo dopustiti da građani ovog grada zbog te samovolje od ponedjeljka ostanu bez budžetskih sredstava. Predlažem da nastavimo sa tačkom tri koju je pokušao sa dnevnog reda povući gradonačelnik. To što se njemu ne sviđaju amandmani, to je njegova stvar”, pojasnio je Kozlić.

Nakon povlačenja tačke ipak je nastavljena rasprava o budžetu grada Zenice, uslijedile su replike predstavnika A-SDA, SDA, Snage centra i Kasumovića, dok je podršku za Kasumovićev prijedlog budžeta dao SDP.

Nakon pauze za govornicu je izašao predsjednik kluba vijećnika SDA Spahija Kozlić koji je kazao da će vijećnici SDA napusititi sjednicu te da će sutra pokrenuti krivičnu prijavu protiv Kasumovića zbog mogućeg kršenja Zakona o budžetu.

Sjednicu su napustili i vijećnici A-SDA i Snage centra, a za sada nije poznato šta će biti sa budžetom grada Zenice te kada će biti usvojen.

Related posts