Karamehmedović: Kada je veliki HRT izgubio bitku protiv Sportkluba, jasno je da je i BHRT nemoćan

UEFA je na svojoj službenoj stranici objavila spisak TV stanica koje će prenositi predstojeću Ligu nacija i kvalifikacije za Evropsko nogometno prvenstvo, a prava za BiH otkupio je kanal Sportklub, odnosno grupacija United Media.

Kontaktirali smo direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića koji je pojasnio zašto vjerovatno nećemo gledati utakmice Zmajeva do 2020. godine na državnoj televiziji.

“Učestvovali smo na tenderu koji je završen u septembru prošle godine, ali još uvijek nismo dobili službeni dokument iz UEFA-e o tome ko je pobijedio. Kako sam vidio na stranici UEFA-e, a nemam razloga da sumnjam u to, u svim državama bivše Jugoslavije prava za prijenose utakmica reprezentacija dobio je Sportklub.

To znači da je Sportklub ponudio više novca nego svi javni servisi u regionu i to dovoljno govori u kakvom se stanju nalaze javni servisi i da se ta bitka za kupovinu sportskih prava gubi, jer mi ne možemo biti konkurentni sportskim kanalima koji mogu izdvojiti znatna novčana sredstva, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regiji.

Ako vidimo da veliki HRT nije mogao kupiti prava prijenosa utakmica svoje reprezentacije, kako će onda siromašni BHRT?”, pita se Karamehmedović.

Građani BiH nisu mogli gledati na BHRT-u ni prve dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u košarci koje je naša reprezentacija igrala protiv Rusije i Francuske. Također, prava prijenosa za košarku otkupio je Sportklub, odnosno United Media.

“Što se tiče košarke, i tu je Sportklub ponudio više novca FIBA-i i ponudio je produkciju signala u HD rezoluciji. S druge strane, mi nemamo HD kola jer u ovoj državi ni 30 posto ljudi ne plaća RTV taksu”, kaže Karamehmedović.

S obzirom na to da je dosadašnja praksa bila da se utakmice nogometnih reprezentacija moraju prenositi putem zemaljske mreže, nije isključeno da BHRT dobije mogućnost kupovine signala od Sportkluba.

“Ne znam šta stoji u njihovom ugovoru s UEFA-om, ali ako imaju obavezu da putem zemaljske mreže emituju utakmice, moguće da će nam ponuditi prijenos. Do sada smo kupovali prava preko EBU-a i nije bilo nikakvih varijanti slične vrste”, dodao je Karamehmedović.

Related posts