Sindikat zdravstvenih radnika USK traži ultimativnu smjenu aktuelnog ministra dr. Hazima Kapića i hitno održavanje tematske sjednice  Skupštine USK o stanju u zdravstvu. Sve višegodišnje  probleme krajiškog zdravstva fakturisali su čovjeku koji je tek pola godine u ovom resoru  i to nakon prave sječe ministara zdravstva ( čak četiri u dvije godine). Sa ministrom Kapićem ne žele ništa pričati, očekuju njegovu smjenu. U protivnom uslijediće generalni štrajk.

Kao glavni razlog za „traženje glave“  ministra  navodi se neimplementacija Kolektivnog ugovora (KU)  od strane direktora zdravstvenih ustanova  i   navodno „kočenje“  višemilionskog kredita koji treba  dobiti Kantonalna bolnica „Dr. Irfan Ljubijankić“  u Bihaću a koji bi  poslužio za  isplate plaća!? Ministar Hazim Kapić za mojusk.ba otvoreno kaže da su navedeni zahtjevi Sindikata zdravstvenih radnika USK koga čini većinom  srednji medicinski kadar vrh ledenog brijega, a da je suština u nečemu sasvim drugom o čemu se godinama misteriozno šuti.

–      Suština je esencijalna lista , odnosno njeno usklađivanje sa federalnom listom koje čeka punih 7 godina na implementaciju!  Ministarstvo je  otvorilo ovaj proces a on je Pandorina kutija krajiškog zdravstva. Trebalo  bi postaviti pitanje  zašto se punih  7 godina izbjegava zakonska obaveza i  dobićete  mnogo odgovore – kaže ministar Kapić.

Lobistički lanac

Ima tu  nešto. Priča  o  domaćem lobiju u farmaceutskoj industriji koji vode političari u sjeni, zbog ogromnih finansijskih bonusa „na crno“ tek će se otvoriti. Jasno je jedino da  je jedan od kočničara usklađivanja kantonalne  od 120  lijekova sa federalnom listom od više  od 900 lijekova  aktuelni premijer Husein Rošić, a to će biti posebna  tema. Rošić ima ulogu  da  diskretno sprečava  da  se  usklađivanje dviju lista lijekova nađe na Vladi USK.  Naravno, lobistički lanac koji štiti navodno domaće farmaceutske kuće je  duži a višegodišnje koruptivno isisavanje novca na ovaj način poznato je javnosti ali i  Udruženju  stranih proizvođača  lijekova  u BiH koje je krivičnim prijavama natjeralo sve  kantone da usklade svoje liste lijekova sa federalnom listom lijekova. USK je posljednji lobistički bastion koji podržava bezakonje u ovom slučaju.

Podsjećamo, Kapićev prethodnik Dženis Šabulić predao je u svom mandatu  na Vladu novu listu  usklađenu sa federalnom no ona nije usvojena. Premijer  Rošić  je tada prebacio “krivicu”  na Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK samo  da se nekako izvuče.

Ucjene i pritisci

Ministar  Kapić ističe  kako je „sporni“  KU  potpisao upravo ovaj „pobunjeni“ Sindikat i učestvovao  u pregovorima i onda rekao da taj Kolektivni ugovor ne valja.

– Upravo je predsjednik Sindikata Muhamedagić potpisao prvu verziju KU. Druga priča je išla kada je vršen pritisak  za potpisivanje  aneksa ovog ugovora i kada je satnica od 2,35 snižena   2,14  KM.   Oni su i tada išli ucjenom, tražili moju smjenu, jer nisu mogli primijeniti KU –podsjeća Kapić.  On se osvrće i na signifikantno pa i histerično insistiranje  sindikalista da  Kantonalna bolnica (KB) „Dr.Irfan Ljubijankić“  što prije dobije višemilionski kredit.

–      Oni su poluga u  tuđim rukama. Direktor KB-a govori da će im  podijeliti  regres,  a KB  posluje negativno. To  je protivzakonito, to je za krivičnu prijavu. Drugo, kredit  se ne može koristiti za platu, to su gluposti. Suština  je da će od kredita koji se željno čeka najviše koristi imati oni koji šuruju sa dobavljačima kojima se duguje i koji će im dati određeni postotak za taj „posao“. Ti „pomagači“  će se sami prepoznati- kaže ministar zdravstva. Negira  navode  o zaustavljanju kreditne procedure u svom resoru.

KB nije solventna, kako će vraćati kredite?

–      To ide, procedura je u toku, ali ono na šta je skrećem pažnju je pitanje solventnosti Bolnice. Odakle oni misle vraćati kredit? Zašto  se  „pod tepih“ gura praksa rtevanja problema tako što se KB dalje zadužuje a nema nikakvog plana kako će se ti novci vraćati. Nisam neko ko  će na takvu praksu gledati blagonaklono, dužnost mi je i obaveza  da kao prvi čovjek u ovom resoru ukažem  izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, ljudima u zdravstvu i javnosti  na  hronični  problem koji će danas-sutra urušiti zdravstvo na USK-  otvoreno govori  dr. Kapić.

KB  je u minusu 14 miliona, od čega 8 miliona duguje dobavljačima. Ministar Kapić je već ranije „upro  prst“ u odnos menadžmenta i uposlenih prema ovom najvećem i najznačajnijem zdravstvenom resursu USK.

– U svakoj prilici ja upozoravam da bolnica ne funkcioniše po osnovu svojih potreba. Vjerovatno bi se, kada bi se sprovela kompletna kontrola, došlo do zaključka da dobiva više sredstava nego što objektivno i zavređuje. Ali, ja kao ministar ne mogu dobiti podatke od njih- nedavno je za „Oslobođenje“ kazao ministar i posredno, ali i neposredno potvrdio  da je komunikacija  sa upravom KB-a loša.

Na pitanje  o  zahtjevima sindikalista za njegovom smjenom čak i po cijenu  generalnog štrajka  ministar  zdravstva  kaže  da mu ne smeta  ničija kritika, ako je argumentirana, ali  da   ovakvi isforsirani događaji ne rješavaju nijedan problem sa kojim se susreće zdravstvo u  USK.

– Nisam neko  ko će se „podviti rep“ i povući se prema scenariju koji je napravljen van institucija i u uskom interesnom krugu. Neka  to urade oni koji su me imenovali. Meni je savjest čista, ne dam obraz i neću rušiti svoje profesionalno i ljudsko dostojanstvo podilaženjem interesnim skupinama  u zdravstvu – kaže  na kraju ministar zdravstva dr. Hazim Kapić.