Kantonalni sud u Tuzli: Mitroviću i Đelibašiću po 17 godina zatvora jer su starca pretukli nasmrt

Kantonalni sud Tuzla je objavio osuđujuću presudu za Slađana Mitrovića (26) i Sulejmana Đelibašića (27), s područja Bijeljine.

Izrečene su im kazne po 17 godina zatvora zbog krivičnog djela razbojništvo, pri čemu je iz koristoljublja ubijen 75-godišnji Milan Sarić u njegovoj porodičnoj kući u naselju Sarići na području Teočaka u decembru 2015. godine.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je Mitrovića i Đelibašića optužnicom teretilo da su kao saučesnici u periodu od 17. do 23. decembra 2015. godine ušli u kuću Milana Sarića u mjestu Teočak, zavezali mu ruke iza leđa, zadali mu veći broj udaraca rukama, nogama i tupim predmetima u tijelo, te jedan udarac nogom u bradu koji je uzrokovao smrt Sarića. Nakon toga su ispremetali stvari u kući, te pronašli i otuđili oko 750 KM koje je starac imao u ladici.

Tužilaštvo je u saradnji sa MUP-om TK, i uz podršku Centra javne bezbjednosti Bijeljina, došlo do operativnih podataka o identitetu osumnjičenih, koji su u februaru 2016. godine lišeni slobode.

Po naredbi Tužilaštva, Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije je uradio DNK analizu bioloških tragova pronađenih na mjestu događaja i uporedio ih sa uzorcima krvi osumnjičenih osoba. DNK analizom je utvrđeno da biološki tragovi pronađeni u kući pripadaju osumnjičenim osobama.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona će u narednom periodu primiti pismeni otpravak presude, nakon čega će se izvršiti analiza i donijeti odluka da li će se izjaviti žalba na ovu presudu, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

(Faktor.ba)

Related posts