Kandidat za načelnika Bos. Petrovca: Prijetili su otkazom mojoj supruzi jer sam odbio podržati nezakonite poslove

U razgovoru za lokalni portal kandidat za načelnika Bosanskog Petrovca tvrdi da su prijetili njegovoj supruzi. Rzgovor prenosimo u cjelosti.

Kandidat pro-Bosanske koalicije (Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost) za načelnika Općine Bosanski Patrovac Admir Spahić, dao je intervju našem portalu u kojem se osvrnuo na ono šta ga je ponukalo da se kandidira, koji su njegovi ciljevi i očekivanja. Govorio je o finansijskim problemima Općine Bosanski Petrovac, o deficitu i namjenskim sredstvima. O službenim putovanjima i potrošnji 7 tona nafte.

Admir Spahić, miran i skroman, porodični čovjek, uposlenik Policijske stanice u Bosanskom Petrovcu, a izvan radnog vremena bavi se poljoprivredom, posebno pčelarstvo, i posjeduje blizu 200 košnica.

Gospodine Spahiću, relativna ste nepoznanica u političkim krugovima Kantona, šira javnost Kantona malo zna o Vama, iako u Bosanskom Petrovcu kod svojih sugrađana uživate određeni ugled?

– Moje ambicije u politici i nisu velike, više sam čovjek racionalizma i rješavanja konkretnih problema. Na političku scenu sam izašao sa osnivanjem Saveza za bolju budućnost 2009. godine, jer sam tada osjetio da je došlo vrijeme kada mogu dati svoj vlastiti doprinos, kroz ideje koje je promovirao SBB. Tim idejama sam ostao dosljedan i do današnjeg dana.

Kandidat ste za načelnika ispred Koalicije SBB/SDA, šta to za Vas znači?

– Ova Koalicija je jedna historijska pojava, prije svega u Bošnjačkom korpusu. Zajedničkim programskim ciljevima SBB i SDA su spremne da odgovore na sve izazove koje ovo vrijeme donosi, i one ekonomske i one političke, a za jednu nerazvijenu općinu Bosanki Petrovac ovo je još značajnije jer su se dvije najjače pro-Bosanske (ako hoćete i pro-Bošnjačke) snage prvi put udružile oko jednog zajedničkog kandidata. Mislim da je konačno došlo vrijeme da poslije toliko godina našem gradu vratimo ugled koji mu i pripada. Dugo već Petrovčani čekaju na to.

A zašto je toliko čekanje kada je Bosanski Petrovac u Unsko-sanskom kantonu?

– Nije bilo političke volje i sluha, često su preovladavali lični interesi pojedinaca, i u tim razmimoilaženjima Bošnjačke stranke su dolazile na marginu, ostajale su usamljene,a Bosanski Petrovac je sve više nastavljao da tone. Građani Bosanskog Petrovca su trbuhom za kruhom odlazili u druge gradove pa i države. Uopće ne govorim o ratnim stradanjima i protjerivanju, već u posljednjih petnaestak godina. A prethodni načelnici, uključujući i aktualnog-bivšeg, nisu bili zaiteresirani za probleme običnih građana, a siromaštvo se širi Bosanskim Petrovcem. Moji pogledi na život su drugačiji, mora se običan narod početi pitati u svom gradu, načelnik i vijećnici su tu samo zato da rade u interesu građana, prije svega, zato su im isti i dali svoj glas na izborima.

Kažete da ste drugačiji od prethodnika, da imate drugačiji pogled. Šta je to što Vas razlikuju od bivših, i kako kažete aktualnog-bivšeg načelnika, u pogledu na građane i njihove probleme?

– Ovaj grad osjećam srcem, izgleda da i starimo zajedno, kako starim ja povećava se i prosječna starost stanovništva. Postali smo grad penzionera. Prema posljednjem popisu stanovništva Petrovac broji nešto malo više od 7 300 stanovnika, od kojih su njih 1500 starijih od 65 godina, a preko 1700 ili svaki četvrti stanovnik je penzioner. Gdje je odnos na svakog zaposlenika dolazi 1,7 penzionera. To me boli. Grad trenutno vodi čovjek od 63 godine, i vrijeme je da se pošalje u penziju, a Bos.Petrovcu da neki novi smjer kako bi prodisao punim plućima, odmaknut od duha socijalizma i komunističkog vremena.  Na žalost ni nakon 20 godina mi se nismo odmakli od plakanja za raspadom bivše Jugoslavije, od žala za bivšim gigantima, petokrakom i partizanskim spomenicima. Moj Bosanski Petrovac se mora početi razvijati kako na mikroekonomskom tako i na makroekonomskom planu, moramo se uključiti u svjetske tokove i donijeti nam duh evrope kojeg su mladi ljudi itekako željni jer se oni u takvom okruženju najbolje snalaze i mogu dati svoj puni potencijal. Ja sam spreman da im to i omogućim.

Govorite o penzionerima, koje je očito veliko biračko tijelo, pa ne čudi da se aktualni načelnik upravo obraća njima, šta je sa mladima?

– S obzirom da nije krenula predizborna kampanja, ja neću govoriti o konkrentnim programima na koji način mislim da počnem rješavati goruća pitanja. Ali je sigurno, a to će se vidjeti da će program mene kao kandidata za načelnika, Saveza za bolju budućnost i Stranke demokratske akcije biti usmjeren na rješavanje pitanja svih. Mi nećemo izmišljati lažne projekte kako bi se trošile budžetske pare. I, ključno je moralno i odgovorno trošenje javnog novca kojeg imamo, a ne kao do sada da se troši i ono što se nema.

Sugerišete da je bilo ne moralnog i ne odgovornog trošenja javnog novca, na što mislite?

– Mislim na budžetski novac. On nikada kao do sada nije tako agresivno napadnut. Brojke i rezultati su zabrinjavajući. Svake godine Budžet je u deficitu, pa i prošlogodišnji. Prihodi od PDV ne mogu da pokriju plate i materijalna davanja za troškove uposlenika administracije, pa se pare posuđuju sa tzv. namjenskih računa, da namjenskih računa, da bi se pokrpile rupe. Koliko je tih para to niko ne zna, samo se šapuću cifre, od kojih se zavrti u glavi, za Bosanski Petrovac to je ogromna brojka, a sve su to novci građana. Sama činjenica da općina i njen načelnik za godinu dana potroši 7 tona nafte, sve govori…

Ipak, ostaje nejasno, kako niko ne zna koliko je para uzeto kako kažete iz namjenskih sredstava?

– Još uvijek aktualni načelnik gos. Hujić podatke o tome ne želi da prezentira nikom pa ni Općinskom vijeću što mu je Zakonska obaveza. Lično sam kao vijećnik od njega tražio tu informaciju, međutim dobio sam odgovor da on to ne može jer prema njegovim riječima nema odobrenje od istražnih organa, policije i tužilaštva, koji su u pretresu izuzimali tu dokumentaciju, a ustvari to je samo strah od činjenice da naši sugrađani ne saznaju istinu, kao ni razni donatori čiji je to novac. Međutim, vjerujem da će Tužilaštvo i drugi istražni organi koji vode istragu protiv Hujić Zlatka vrlo brzo javnosti prezentirati rezultate iste i da će oni koji su trošili novac svog naroda kao svoj lični, za to i odgovarati.

Kažete da je trošen i donatorski novac?
– Do mene dolaze razne informacije da su novci za posebne projekte, za koje su razne institucije uplaćivali grant sredstva trošeni za tekuće troškove. Tako mi je došla informacija da su novci iz projekta radmisije, koje vodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Catholic Relief Services (CRS), a koje su uplaćene Općini za potrebe radmisiranih osoba, prebačeni na plaćanje tekućih obaveza (plata, naknada, komunalija, računa itd). Također, dolaze informacije da su brojna druga namjenska sredstva kao što su naknade za građevinsko zemljište i komunalnu potrošnu, koje građani teško odvajaju od svojih usta, također prebacivani za tekuća plaćanja, naknade od šuma i brojna druge. Samo prema bilansu stanja na dan 31.12.2015. godine, obaveze Općine su veće od 1,6 milona KM, ili pola Budžeta, jer je Budžet izvršen sa 3,2 miliona. Sve ove navode ja mogu i dokazati jer za to postoje i određena pismena akta.

Uh, Vi nabrojaste puno toga. Kada to običan građanin pogleda zabrine se i pita što bi to iko uzeo sebi na leđa, da sada rješava te stvari?

Kada ako Bog da postanem načelnik, prije svega moram zaustaviti rasipanje novca i stabilizirati prilike u javnim finansijama Općine Bosanski Petrovcu, koje prijete da se uruše i da dožive katastrofu. Građani i privreda se dave u nametima, ne mogu više to da plaćaju, a sa druge strane gledaju rasipanje novca koje je teškom mukom naplaćeno. Projekti infrastukture se rade vrlo često zbog pojedinaca, i izvođača radova, koji dobro zarađuju. A nije usmjereno na potrebe većine stanovništva. Budući sastav Općinskog vijeća i mene kao načelnika koji će dati jedan novi ton i energiju, u narednih četiri godine čeka težak period velikog rada, nije me strah da se toga prihvatim jer znam zašto to činim, prije svega ostalog zbog svoje porodice.

Spomenuli ste porodicu, Vi ste porodičan čovjek imate dvoje djece koliko znamo?

Tako je, hvala Bogu što me je počastio tako velikom blagodati, jer porodica čovjeka definira kao osobu i indirektno utiče na sve njegove bitne životne odluke. Supruga je do nedavno radila u Općini Bosanski Petrovac, ali sa mojom odlukom da se kandiram za načelnika zajedno smo odlučili da pređe negdje drugo raditi jer smo se bojali prijetnji aktuelnog načelnika gos.Hujića koji joj je još ranije zaprijetio otkazom zbog toga što mu ja kao vijećnik nisam pružao podršku u njegovim nezakonitim radnjama.

Na kraju koja su vaša očekivanja, šta će se desiti poslije 2. oktobra?

Mislim da je narod sada puno osvješteniji i da će sada puno bolje razmisliti kome će dati svoj glas na predstojećim izborima. Vremena za gubljenje više nemamo, moramo iza sebe ostaviti prošlost i krenuti novim stazama budućnosti, na to nas obavezuju naša djeca i djeca naše djece. Petrovčani su uvijek bili veliki ljudi, ali nažalost malo kad su imali i velike vođe. Moramo dati priliku mladim, neopterećenim i obrazovanim ljudima da sebi stvore budućnost u Bosanskom Petrovcu, a ne da idu trbuhom za kruhom po bijelom svijetu, to niti jedan roditelj ne želi.(usn.ba)

Related posts