Kanada nema dovoljno legalne marihuane da zadovolji potrebe kupaca

On je zajedno s majkom Brendom podigao 100.000 dolara ušteđevine i otvorio High North, jednu od nekoliko maloprodajnih trgovina u Newfoundlandu.

Međutim, oni su vrlo brzo otkrili kako je potražnja za marihuanom puno veća od ponude. Nakon samo nekoliko dana gotovo svi proizvodi s polica njihove prodavnice su nestali. Navala je bila tolika da su ubrzo morali zatvoriti prodavnicu jer im je dosadilo konstantno govoriti kupcima kako “roba još nije stigla”.

Trobinova trgovina nije jedina koja ne može zadovoljiti potrebe kupaca. Otkako je Kanada legalizirala kanabis, brojne trgovine ne mogu udovoljiti velikoj potražnji.

“Nema dovoljno legalne marihuane koja može zadovoljiti kupce. Sve legalne količine su potrošene i doslovno smo presušili”, kazala je za Guardian Rosalie Wyonch, analitičarka na Institutu Howe.

Ona je dodala kako se nestašica desila puno ranije nego što su to Kanađani očekivali.

“Sličnih problema imala je i država Colorado u SAD-u, kojoj je trebalo tri godine da ponudu uskladi s potražnjom”, kazala je Wyonch.

Vladin ured u pokrajini Quebec koji se bavi skladištenjem i isporukom marihuane, odlučio je biti zatvoren tri dana u sedmici, a sve kako bi ravnomjerno rasporedili naručenu marihuanu.

U Ontariju nije moguća fizička prodaja marihuane, ali je vladina stranica za prodaju kanabisa u prva 24 sata primila više od 100.000 narudžbi, piše Guardian. međutim, mnogi nisu dobili svoje narudžbe.

“Marihuana je ipak samo biljka. A biljkama treba vremena da narastu”, kazala je Wyonch, što neće biti utjeha ladi za koju se pretpostavlja da će izgubiti gotovo milijardu dolara, s obzirom da su se mnogi konzumenti vratili crnom tržištu.

 

Klix.ba

Related posts