Kako zatvorenici u BiH koriste pogodnosti: Sa govornice nazovu “brata“, a ugovore posao sa drogom

Svaki zatvorenik ima telefonske kartice na kojima se nalazi sedam brojeva koje mogu koristiti, a pošto im se prethodno odobre. U zeničkom zatvoru instaliran aparat koji detektira signale mobilnih telefona onog momenta kada se upale

Iako bi zatvori trebali biti, kako im i sam naziv kaže, kazneno-popravne ustanove u koje se kriminalci smještaju kako se više ne bi bavili krivičnim djelima, odnosno kako bi izdržali kazne kojima će „oprati svoje grijehe“ te popraviti svoje ponašanje, u BiH se događa sasvim suprotno. Boravak iza rešetaka osuđenicima nije nikakva prepreka da se bave onim što su i ranije radili kao što je, primjera radi, međunarodna trgovina narkoticima.

Sedam poziva

Upravo ovoj tvrdnji u prilog ide i policijska akcija koja je na području naše zemlje provedena u ponedjeljak, a kada je SIPA na osnovu naloga Tužilaštva BiH privela Ganija Kurtija iz Crne Gore, Jasmina Selimagića iz Prijedora te Anđelka Novakovića iz Bosanske Krupe.

Istraga Tužilaštva BiH pokazala je kako je Kurti iz KPZ-a Zenica putem kontakata u Crnoj Gori i BiH koordinirao krijumčarenje droge u našu zemlju. Istražitelji su otkrili da je pomenuta trojka krijumčarila marihuanu i skunk iz Crne Gore u našu zemlju i dalje prema sjeverozapadu BiH. Kako je moguće iz najstrožije čuvanog zatvora u našoj zemlji koordiniranje trgovinom narkoticima za Faktor su pojasnili bivši uposlenici ovoga Zavoda.

Prema njihovim riječima, gotovo je nemoguće da zatvorenici u KPZ Zenica unesu i koriste mobilni aparat jer je prije nekoliko godina u ovoj ustanovi instaliran aparat koji detektira signale mobilnih telefona u okviru ove institucije onog momenta kada oni bivaju upaljeni. Ipak, snalažljivi zatvorenici uvijek nađu način da ostvare svoj naum.

Tako, za organiziranje kriminalnih aktivnosti zloupotrebljavaju korištenje poziva sa telefonske govornice u KPZ-u, a na koje imaju pravo.

– Svi zatvorenici imaju telefonske kartice na kojima se nalazi sedam brojeva koje mogu koristiti, a pošto im se prethodno odobre. Oni tako navodno zovu broj koji pripada bratu ili roditeljima, ali se na tom broju nađe prijatelj ili saradnik sa kojim dogovore kriminalne poslove – kazao nam je naš izvor.

Nesmetano svoje kriminalne aktivnosti osuđenici dogovaraju i kada koriste vanzavodske pogodnosti, odnosno kada izađu na slobodan vikend ili u grad, ukoliko na to imaju pravo.

– Za to vrijeme mogu što god hoće – kaže naš sagovornik dodajući kako dileri teško dobivaju dopuste upravo zbog mogućnosti da se vrate krivičnim djelimna.
Međutim, oni koji nemaju zatvorske pogodnosti koriste i svoje cimere kako bi prilikom izlaska prenijeli određene „poruke ili zaduženja“. Poruke se šalju i preko onih koji osuđenicima dođu u posjetu.

Upravo je to radio i Željko Radovanović iz Bijeljine koji je bio vođa čitave kriminalne organizacije koja je preprodavala kokain, a sve direktive im je njihov vođa davao iz zatvora u Foči u kojem je služio kaznu izrečenu zbog teških krađa. Mile Rosić koji je radio rame uz rame sa Radovanovićem, u preprodaji droge je sudjelovao iz zatvora u Banjoj Luci.

Dokazi za trgovinu drogom iz zatvora pronađeni su kada su policajci pretražili ćeliju u fočanskom zatvoru u kojoj je bio smješten Radovanović. S obzirom na to da kontrole u Foči nisu tako rigorozne kao u Zenici, istražitelji su tada zaplijenili i više mobilnih telefona putem kojih je, između ostalog, Radovanović i kontaktirao i kontrolirao članove svoje narkobande.

Odgovornost direktora

Do sada nije zabilježeno da je neki od direktora odgovarao za zloupotrebu položaja, odnosno ovakve propuste prilikom rukovođenja zatvorom. Izuzetak je Hasan Hodžić koji je osuđen na osmogodišnju kaznu zatvora, ali zbog činjenice da je kao direktor Kazneno-popravnog zavoda u Tuzli uzimao mito i nezakonito zapošljavao u periodu kada je bio direktor.

Da li će zbog činjenice da je osuđenik organizirao trgovinu narkoticima iz KPZ-a Zenica odgovarati aktuelni direktor Hidajet Jabandžić, ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić kazao je za Faktor da će svi oni koji su krivi i biti pozvani na odgovornost.

– Istražitelji će biti poslani u KPZ Zenica kako bi provjerili šta se dogodilo i na koji način i ukoliko se utvrdi da je direktor odgovoran za to, svakako će biti sankcioniran – kazao je Jozić.

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da odredi jednomjesečni pritvor za Ganija Kurtija i Jasmina Selimagića i to zbog bojazni da bi mogli pobjeći ukoliko se nađu na slobodi, ometati istragu utjecajem na svjedoke te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Sud BiH će u zakonski predviđenom roku dnijeti odluku o određivanju pritvora.

(E. F./Faktor.ba/Foto: K. S.)

Related posts