Kako se kupuju automobili za predstavnike vlasti: Borjana Krišto poželjela i dobila skupi službeni audi

Najveća zamjerka državnih revizora u odnosu na korištenje službenih vozila u Parlamentu BiH odnosi se upravo na nepostojanje kriterija za nabavku automobila.

Članovi državnog Parlamenta mogu bez ikakvih ograničenja birati službene automobile u kojima žele da se voze prilikom dolaska na sjednice. U Pravilniku o načinu i uvjetima korištenja internih i eksternih usluga − reprezentacije, telefonskih usluga, službenih putovanja, službenog vozila, službene odjeće, štampe i stručne literature u Parlamentarnoj skupštini BiH, kako se zvanično zove ovaj dokument, niti jednom riječju nisu propisani kriteriji u vezi s nabavkom službenih vozila za potrebe zastupnika.

Afiniteti zastupnika

Upravo je ova činjenica omogućila zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Borjani Krišto da poželi i dobije Audi A6, vrijedan 112.000 maraka. To su utvrdili državni revizori provjeravajući kako su se trošili državni novci u toku prošle godine. Najveća zamjerka državnih revizora u odnosu na korištenje službenih vozila u Parlamentu odnosi se upravo na nepostojanje kriterija za nabavku automobila.

Komentirajući ove tvrdnje, iz Parlamenta su poručili da se, s obzirom na tendersku dokumentaciju, nije ni mogla dobiti bolja, odnosno jeftinija ponuda.

Krišto je svoju ljubav prema skupocjenim automobilima iskazivala i ranije, u vrijeme dok je bila predsjednica FBiH. Tada joj nije bio dovoljan Audi A6 Quatro, kojeg je dobila od Vlade FBiH, koji nije prešao niti kilometar i čija je cijena bila 103.000 maraka, nego je zahtijevala kupovinu novog i skupocjenijeg vozila. Sada se u državnom Parlamentu ponavlja ista priča.

Što se tiče Pravilnika, njime se propisuje samo korištenje službenih vozila.

– Za obavljanje dužnosti u PSBiH članovi Kolegija imaju pravo stalnog korištenja službenog vozila. Prilikom odlaska člana Kolegija u posjetu porodici službenim vozilom, vozač službenog vozila ima pravo na dnevnice – navedeno je u spomenutom dokumentu.

Precizne odredbe

Za razliku od Parlamenta, Vijeće ministara je vrlo precizno utvrdilo kategorije vozila i kriterije njihove nabavke u izvršnim i pravosudnim institucijama na državnom nivou.

Prema ovom pravilniku, maksimalna cijena službenih vozila, koja su rezervirana za članove Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara je 130.000 maraka.

Maksimalan broj vozila u izvršnim i pravosudnim organima je 266, od čega ih pet spada u visoku, odnosno cjenovno najskuplju klasu vozila. Osim u visoku, službeni automobili su razvrstani u višu srednju, srednju, nižu srednju i nisku klasu.

Pravilnikom je, osim toga, precizno definiran i način raspodjele službenih vozila prema rangu zvaničnika i državnih službenika koji će ih koristiti.

Najskuplje za državni vrh

Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih automobila u institucijama BiH propisuje postojanje pet kategorija vozila, koja su podijeljena prema cjenovnom kriteriju.

– Niža klasa putničkih vozila obuhvata vozila nabavne vrijednosti do 25.000 KM, niža srednja klasa obuhvata vozila nabavne vrijednosti do 40.000 KM, srednja klasa obuhvata vozila nabavne vrijednosti do 50.000 KM, viša srednja klasa obuhvata vozila nabavne vrijednosti do 100.000 KM, a visoka klasa obuhvata vozila nabavne vrijednosti do 130.000 KM. Utvrđene nabavne vrijednosti vozila uključuju i dodatnu opremu – navedeno je u Pravilniku Vijeća ministara.

Visoka klasa je rezervirana za članove Predsjedništva i predsjedavajućeg Vijeća ministara. Vozila iz više srednje klase mogu koristiti ministri u Vijeću ministara, predsjednici Ustavnog suda i Suda BiH, te glavni tužilac BiH.

Ivanić krši Pravilnik?

Objavljena je informacija da je Predsjedništvo BiH za potrebe člana Predsjedništva Mladena Ivanića raspisalo tender za nabavku službenog vozila koje bi trebalo koštati 200.000 KM. Preciznije, ovaj automobil, a pretpostavlja se da će biti kupljen Audi A8, trebao bi biti plaćen 171.000 maraka, a ostatak od oko 30.000 KM odnosi se na plaćanje PDV-a.

S obzirom na precizno definirane odredbe Pravilnika o korištenju i nabavci službenih vozila u državnim institucijama, pitanje je kako će ova kupovina biti opravdana u budžetu.

(A. Šarenkapa/Faktor.ba)

Related posts