Kako poslodavci gledaju na pripravnički staž: Podrška mladima ili jeftina radna snaga

Svaki pripravnik ima pravo na minimalno 70 posto plaće utvrđene za poslove za koje se osposobljava, ali u praksi se ova zakonska odredba često krši.

Najava ministrice zdravstva Kantona Sarajevo Zilhe Ademaj da će zbog nedostatka novca u budžetu do daljnjeg biti obustavljen prijem pripravnika u svim zdravstvenim institucijama na području Kantona, izazvala je burne reakcije javnosti. Prema riječima ministrice Ademaj, samo za potrebe najveće zdravstvene ustanove u Kantonu – Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, za prijem pripravnika i njihovo stažiranje godišnje je potrebno izdvojiti više od 200.000 KM, a ta sredstva, kako navodi ministrica, “nije jednostavno osigurati“.

Nedovoljan budžet

– Nije problem samo u visini sredstava, već i u postupku osiguravanja tih sredstava u budžetu. Vidjet ćemo sa zdravstvenim ustanovama da one, ako mogu, to osiguraju iz vlastitih sredstava i da im se ta sredstva eventualno refundiraju – rekla je Ademaj te dodala da, ukoliko se ne iznađe rješenje za ovaj problem, Vlada KS će morati zahtijevati da pripravnici sami sebi uplaćuju doprinose.

U Članu 32. Zakona o radu FBiH navodi se da se ugovor o radu sa pripravnikom zaključuje na određeno vrijeme, a najduže godinu, ako zakonom nije drugačije određeno. Za većinu zanimanja pripravnički staž traje jednu godinu. Izuzetak su zdravstveni radnici, koji bez obzira na stručnu spremu obavljaju staž u trajanju od šest mjeseci. To se odnosi na osobe sa završenim medicinskim, stomatološkim, farmaceutskim ili farmaceutsko-biohemijskim fakultetom, fakultetom zdravstvenih studija, odnosno srednjom školom zdravstvenog usmjerenja.

Nepoštivanje zakona

Član 6. Pravilnika o pripravničkom stažu i stručnom ispitu zdravstvenih radnika jasno navodi da su zdravstvene ustanove obavezne primati zdravstvene radnike na pripravnički staž. Za vrijeme obavljanja pripravničkog staža pripravnik ima pravo na 70 posto plaće utvrđene za poslove za koje se osposobljava, a poslodavac i pripravnik mogu se dogovoriti i o većem iznosu plaće. U praksi, međutim, ova zakonska odredba nerijetko se ne poštuje i pripravnici svoj staž za poslodavca praktično obavljaju bez ikakve naknade. Zdravstveni radnik koji je pripravnički staž obavljao prošle godine u jednom Domu zdravlja u Zeničko-dobojskom kantonu ispričao nam je da je morao sam plaćati 162 KM mjesečno tokom šest mjeseci, koliko je bio pripravnik. Jedna doktorica iz Sarajeva, koja nas je zamolila da joj ne navodimo ime, svjedoči da je tokom stažiranja na KCUS-u morala raditi bez ikakve novčane naknade.

– Nije mi bila plaćena ni sanitarna knjižica, niti topli obrok, a slično je bilo i sa mnogim mojim kolegama – kaže naša sagovornica.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo sufinansira obavljanje pripravničkog staža u iznosu od 600 KM za plaću i doprinose pripravnika. U ovoj Službi navode da oni svoju obavezu ispunjavaju, ali kažu da nemaju evidenciju o tome u kojoj mjeri poslodavci poštuju Zakon o radu koji nalaže isplatu od minimalno 70 posto plaće za pripravnike. Odgovor na to za sada nismo uspjeli dobiti ni iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, iz koje su nam rekli da će potpunije informacije imati naredne sedmice.

(M. Radević/Faktor.ba)

Related posts