Kako nas varaju proizvođači i trgovački centri: Ove namirnice često nisu zdrave

Nutricionisti su sastavili popis nekoliko namirnica na koje biste trebali obratiti pažnju kad sljedeći put posegnete za njima kao bezuvjetno zdravim.

Iako neke namirnice bezuvjetno doživljavamo kao zdrave, one to ponekad i nisu. Važno je obratiti pažnju na specifikacije, a kako mnogi od nas već odavno znaju, trgovački centri nam nerijetko prodaju svašta u finoj ambalaži.

Nutricionisti su sastavili popis nekoliko namirnica na koje biste trebali obratiti pažnju kad sljedeći put posegnete za njima kao bezuvjetno zdravim.

MLIJEKO

Konzumiranje velikih količina mlijeka neće smanjiti opasnost od lomova kostiju, pokazala je studija objavljena u “British Medical Journal”. Naime, mlijeko i mliječni proizvodi preporučuju se kao dobar izvor kalcija, naročito ženama kojima u kasnijem životnom razdoblju prijeti osteoporoza. No, istraživanje koje je provedeno u Švedskoj pokazalo je da će žene koje piju više od tri čaše mlijeka dnevno biti sklonije lomovima kostiju od onih koje su ga konzumirale manje. Druga studija, objavljena u istom časopisu, pokazala je da osobe koje piju više od tri čaše mlijeka dnevno imaju veći rizik od prerane smrti.

MORSKI PLODOVI

Iako ih mnogi vole i ne doživljavaju kao nešto što može biti štetno, činjenice su nešto drugačije. Naime, ribe i morski plodovi poznati su po bogatstvu omega 3 masne kiseline i proteina, no kada kupujete takve namirnice, važno je obratiti pažnju na mjesto porijekla jer neke od tih ”zdravih” namirnica dolaze iz voda kontaminiranih velikim količinama teških metala, najčešće živom, koja je vrlo opasna za zdravlje.

VOĆNI SOKOVI

Između flaše gaziranog pića, poput Coca-cole, i voćnog soka, mnogi će kao zdraviju varijantu izabrati voćni sok, koji zapravo može biti jednako nezdrav kao popularni gazirani napitak. Čak i da je voćni sok koji ste kupili ”čist” od dodatnih hemikalija, opasan može biti i C-vitamin. Naime, istraživanja su pokazala da oni koji popiju četiri ili više čaša dnevno voćnog soka obogaćenog vitaminom C, imaju veću šansu od depresije u narednih deset godina. Voćni sokovi uzrokuju i pretilost i povišen nivo šećera u krvi.

UMJERENO S LJUTIM

Ljuta papričica, primjera radi, može pozitivno djelovati na cirkulaciju, ubrzati metabolizam, sniziti nivo šećera u krvi, dok, s druge strane, može izazvati želučane tegobe, koje se pak mogu odraziti na mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme s nizom medicinskih implikacija. Najbolji recept je – budite umjereni.

JEFTINO PAKIRANJE ČAJA

Čaj se može činiti kao čudotvoran napitak u prevenciji bolesti srca, raka, liječenju upala i mnogih drugih bolesti, no nedavna studija pokazala je da su jeftinija pakiranja čajeva ”obogaćena” triput većom količinom fluorida od normalnog nivoa. Unos tog spoja u tijelu, u tolikoj količini, može uzrokovati probleme sa zubima i kostima.

(Faktor.ba)

Related posts