KAKO ĆE ZAPAD KAZNITI DODIKA: Stavljanje na crnu listu SAD-a i EU i zamrzavanje imovine u zemlji i inostranstvu!

Američki State Department zvanično je juče saopštio da će Dodik i njegovi saradnici morati da snose posljedice zbog “nezakonitog referenduma u RS-u”.

Zapadni moćnici planiraju da predsjednika RS-a stave na crnu listu, zabrane mu ulazak u EU i SAD i zamrznu imovinu, piše današnji Informer, glasilo premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Diplomatski izvori ovog lista tvrde da je u Briselu i Washingtonu već dogovoreno da se Dodik stavi na crnu listu, da mu se zabrani ulazak u EU i SAD i zamrzne imovina u BiH i inostranstvu, zbog optužbi za protivustavno organizovanje referenduma i korupciju!

Prvi korak načinjen je već juče, piše ovaj list. Tužilaštvo BiH, po nalogu Brisela, formiralo je predmet “referendum”, a Milorad Dodik je pozvan na saslušanje, i to u svojstvu osumnjičenog.

Predsjednik RS-a zvanično se sumnjiči za “protivustavno organizovanje referenduma” i prijeti mu kazna od pet godina zatvora.

Takođe, američki State Department zvanično je juče saopštio da će Dodik i njegovi saradnici morati da snose posljedice zbog “nezakonitog referenduma u RS-u”.

Vučićev tabloid podsjeća da je i Maja Kocijančič, portparolka Evropske komisije, kazala da referendum u RS “nema zakonsku osnovu”.

– Referendum ne može da promjeni krajnju i obavezujuću odluku Ustavnog suda BiH, koji je suspendovao odluku o referendumu dok se ne odluči o njegovoj ustavnosti. Ohrabrujemo institucije u BiH da riješe pitanje o Danu RS u okviru postojećih zakonskih procedura – kaže Kocijančičeva.

Mogućim sankcijama koje se spremaju za Milorad Dodika bavio se i današnji „Blic“.

„Verujemo da oni koji su odgovorni za organizovanje referenduma u Republici Srpskoj treba da snose odgovornost. Međutim, nećemo spekulisati o mogućim posljedicama nezakonitog referenduma“, rečeno je za ovaj list u Kancelariji za odnose s javnošću Ambadsade SAD u BiH, na pitanje da li su moguće američke sankcije protiv rukovodstva RS zbog referenduma održanog u nedjelju.

Iz Ambasade SAD je ranije saopšteno da je referendum „očito kršenje vladavine zakona“ i da očekuju da nadležne institucije to pitanje riješe u skladu sa zakonima BiH, dok oni „razmatraju odgovarajuće posljedice”.

Istovremeno, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u eventualnom krivičnom procesu zbog održanog referenduma, ne može se pozvati na imunitet od odgovornosti.

Prema Zakonu o imunitetu RS, koga je 2002. nametnuo visoki predstavnik, predsjednik i potpredsjednici RS kao i članovi Vlade mogu se pozvati na imunitet od optužbi za odgovornost samo u parničnim postupcima. Međutim, nepoštovanje odluke Ustavnog suda BiH, za šta Tužilaštvo BiH sumnjiči Dodika, krivična je odgovornost za šta je zaprijećena kazna zatvora do pet godina.

(Slobodna Bosna)

Related posts