Kada ovo pročitate, više nećete bacati narančinu koru

Bogata nutrijentima kora od naranče ima blagotvoran učinak na zdravlje.

Snižava holesterol

Mnogi sastojci koji se bore protiv lošeg holesterola nalaze se upravo u narančinoj kori. Jedan od njih sinofrin smanjuje proizvodnju holesterola u jetri, a antioksidansi istovremeno smanjuju i nivo lošeg (LDL) holesterola u krvi.

Umiruje žgaravicu

Narančina kora odličan je prirodan lijek u smirivanju žgaravice. Istraživanja su pokazala kako neki aktivni sastojci u narančinoj kori pomažu kod smirivanja ovog problema. Narančinu koru trebali bismo “grickati” u periodu od 20 dana nakon čega bismo trebali osjetiti olakšanje.

Pomaže probavi

Narančina kora ima puno vlakana, ali i nekih sastojaka poput d-limonene koji pomaže u liječenju probavnih smetnji.

Jača imunitet

Narančina kora prepuna je vitamina C koji podiže imunitet i pomaže u borbi protiv prehlade, gripe, bronhitisa.

Djeluje kao antiseptik U kori se nalaze sastojci koji djeluju kao unutarnji antiseptik.

Osvježava prostor

Predivan miris kore naranče možete iskoristiti i kako bi aromatizirali prostor. Oguljenu koru treba staviti u posudu s vodom zagrijavati na laganoj temperaturi, a ukoliko želite još dodatno pojačati miris možete dodati i malo cimeta. Jednostavnija verzija je da narančinu koru stavite na radijator na desetak minuta. To će biti dovoljno da zamirišite cijelu prostoriju.

Related posts