Kad je Krajina prihvatala izbjeglice iz Hrvatske, BiH nije bila „Big shit“

Na izjave bivšeg premijera Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika SDP Hrvatske reagirali su i iz Saveza logoraša BiH.

Jutarnji list objavio je razgovor Milanovića s predstavnicima veterana, kada se bivši hrvatski premijer u jednom trenutku dotaknuo i stanja u Bosni i Hercegovini. Milanović je rekao da Bosna i Hercegovina nije država, da u njoj nema reda i poretka, te da bi, da se on pita, BiH preko reda primio u EU.

Iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini poručili su da su zabrinuti zbog Milanovićevih izjava.

– Ne možemo ostati ravnodušni na izjavu bivšeg premijera Vlade Republike Hrvatske u kojoj omalovažava suverenitet Bosne i Hercegovine, kao i sve njene građane a posebno žrtve proteklog rata. “Big shit” stanje o kojem gospodin Milanović govori je upravo rezultat agresorske politike koja je vođena na ovim prostorima ranih devedesetih godina, a za koju su najmanje krive istinske patriote i građani Bosne i Hercegovine – poručili su iz Saveza logoraša BiH.

– Pomozite ljudima da “ozdrave”, ne trujte ih, nisu to zaslužili – navode dalje iz Saveza, te podsjećaju da su 1991. i 1992. godine, kada su se pripadnici vojske, kao i građani Hrvatske i Bosne i Hercegovine međusobno pomagali, štitili, hranili te vodili jedni druge u slobodu. U znak sjećanja na te događaje, 28. avgusta će se deveti put zaredom održati međunarodni „Marš mira – dan patriota“, od Cazina do Slunja, kada će biti položeno cvijeće na Šehidskom spomen obilježju u Cazinu i na spomen obilježju braniteljima grada Slunja.

– U novembru 1991. godine kada su tenkovi JNA ušli u Slunj i uz pomoć lokalnih Srba okupirali grad nesrpsko stanovništvo je prognano i počelo se povlačiti prema Bosni i Hercegovini. Stanovništvo Cazinske krajine je prihvatilo hrvatske izbjeglice, pružilo im utočište i pomoglo pri odlasku u treće zemlje, koje su sigurno daleko od statusa „Big shit“ – poručili su iz Saveza logoraša BiH, podsjećajući da su nakon toga i Slunjani pomagali Bosni i Hercegovini, prenosi novinska agencija Patria.

Related posts