Jusić: Duboko poštujem svog predsjednika Radončića, još se smatram članom SBB-a

Smatram da nisam napravio nikakvu grešku potpisom na zahtjev za angažovanje počasne jedinice OSBiH i neću podnijeti ostavku jer bi to izgledalo kao da sam priznao krivicu, kazao je za N1 zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kazao je da je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću podnio inicijativu za smjenu Jusića, inače člana SBB-a.

Gostujući u Danu uživo na N1, Jusić je kazao da je zahvalan “dragom Bogu i gospodinu Radončiću koji su mu pružili mogućnost da da doprinos za BiH”.

– Smatram da sam na tom putu radio za dobrobit svih. Duboko poštujem mog predsjednika Radončića, ako ga još tako mogu nazvati. Ostavku sam neću dati jer bi to izgledalo kao da sam priznao krivicu. Ukoliko se nakon istrage dokaže da sam bio kriv, ja ću dati ostavku – poručio je Jusić.

Naglasio je da su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i on morali naći rješenje koje ne bi dovelo do konflikta i, kako je kazao, urušavanja u sistemu odbrane.

– Od zahtjeva za angažovanjem OSBiH na proslavi neustavnog “dana RS-a” tekla su dva jako opasna procesa po sistem odbrane. Prvi, ako se ne bi odobrilo angažovanje pripadnika OSBiH, to bi narušilo homogenizaciju u Oružanim snagama što bi dovelo do revolta kod srpskih pripadnika, koji bi, uvjeren sam, svakako učestvovali na paradi. I drugi, mnogi ljudi iz druga dva konstitutivna naroda, pretežno iz bošnjačkog, uzeli su sebi za pravo tumačiti da li je nešto ustavno ili neustavno. Ministrica i ja smo morali naći rješenje koje neće dovesti do konflikta. Šta bi se desilo da smo odbili zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH? Ako bi mi u Ministarstvu uzeli za pravo da kažemo ‘ne damo’ ili ‘nećemo’, uveli bismo jednu praksu koja bi rušila sistem. Dodik bi to jedva dočeko pa da kaže kako Predsjedništvo BiH ne funkcioniše i nema kontrolu. Nisam htio biti okidač u Dodikovoj ruci za njegove ciljeve i po cijenu moje smjene. Zahtjev predsjedavajućeg državnog Predsjedništva je naredba, a mi smo samo izvršavali naredbu – pojasnio je Jusić.

Jusić smatra i da bi NATO dobio lošu poruku da je bio odbijen zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pa bi se postavilo pitanje postoji li sistem u Oružanim snagama.

Na obilježavanju “dana RS-a” bila su i četiri generala OSBiH. O eventualnim sankcijama za ove generale Jusić nije htio govoriti jer, kako je kazao, to ne bi bilo korektno. Međutim, ukoliko se pokaže nečija odgovornost, onda će i biti sankcija, jasan je bio.

Mnogi su ocjenili lošim činjenicu da se OSBiH, prva i jedino dobro urađena reforma u BiH, danas koriste u dnevno-političke svrhe. Na pitanje voditelja Dana uživo koja je pozadina svega: oslabiti, rasturiti OSBiH ili nešto treće, Jusić je ubijeđen da je angažovanje vojnika na “danu RS-a” bila dobra poruka da građani vide kako naše Oružane snage mogu biti u svim krajevima BiH i kako podnose raport predsjedavajućem Ivaniću u Banjoj Luci.

– To doprinosi perspektivi na putu BiH ka NATO-u – smatra Jusić.

Na kraju gostovanja otkrio je da nije razgovarao sa Radončićem i da se još smatra članom SBB-a.

Related posts