Josip Majstorović srušio rekord BiH šaranom od 36,5 kg

Grude su ovih dana ponosne na Josipa Majstorovića, Vladu Šimića i Gorana Miloša koji su svojoj općini donijeli prvo mjesto na Međunarodnom Carp kupu u Pelagićevu i time stekli status jednih od najboljih ribolovaca u ovom dijelu Evrope, s obzirom na to da su najbliži pratitelji po ulovljenim šaranima i amurima imali skoro 400 kilograma manje, a Majstorović je i novi rekorder BiH po težini ulovljenog šarana, piše Večernji list.

No, krenimo redom. U Pelagićevo su u lov na šarane i amure došli takmičari iz velikog broja zemalja Evrope gdje prednjače Austrija, Mađarska, Rumunija, Slovenija i Hrvatska… Jezero Pelagićevo je ostavilo bez daha mnoge, a s obzirom na to da je takmičenje trajalo nekoliko dana brojni turisti su došli vidjeti šta se događa u toj općini.

Ekipu iz Gruda CT. MGW Baits predvodili su Josip Majstorović, Vlado Šimić i Goran Miloš, a radi se i o članovima Udruge sportskih ribolovaca “Amur”, na čijem je čelu Majstorović, a koja se kroz prethodne godine pokazala kao primjer očuvanja okoliša s obzirom na to da su izvršili niz akcija čišćenja, poribljavanja, uređivanja… a najbolji primjer za to proteklih godina bilo je jezero Krenica.

Tu su se najviše i pripremali, a vrijedan trud i rad donijeli su im zlato na Međunarodnom Carp kupu u Pelagićevu. Gruđani su ulovili nevjerovatnih 608 kilograma ribe i iza sebe su debelo ostavili dvije austrijske ekipe, i to za skoro 400 kilograma. CT Cromo je osvojio drugo mjesto s 215, a CT CC MOORE treće s 200 kilograma ribe.

“Izvlačenje pozicija prije takmičenja i izvučeni ‘box’ broj 8 nije nam donijelo optimizam, ali to nas nije pokolebalo u nastavku borbe. Prvi sati su prolazili u promatranju drugih ekipa u izvlačenju ribe. Predvečer prvog dana uhvatili smo prvu ribu i onda smo ubacili u petu brzinu. Prolazili su sati i dani, a mi smo hvatali sve češće i sve veće ribe, ostavljajući za sobom ostale ekipe. Zadnjeg dana takmičenja imali smo 30 uhvaćenih i izvaganih riba. A tad se dogodilo nešto što smo pomalo i priželjkivali. Začuo se signalizator na desnom štapu, kontriranje ribe i jako duga borba i neizvjesnost s ribom života, šaranom teškim 36,540 kg, što je rekord BiH”, ističe ponosno Josip Majstorović, sretni ribar i šaranski rekorder.

Također, sa svojim timom zahvalio je domaćinima na profesionalnosti i ugodnom dočeku. Takmičenje su završili s 32 šarana s prosjekom od 19 kg.

Related posts