Jeftinija struja danju od 13 do 16 sati u FBiH

Prelaskom na zimsko računanje vremena, u Federaciji BiH dolazi i do promjene vremena važenja jeftinije i skuplje struje, dok je u Republici Srpskoj početkom oktobra počelo zimsko tarifno obračunavanje. “Od nedjelje, 30. oktobra struja će se obračunavati na sljedeći način: za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, električna energija utrošena od ponedjeljka do subote u periodima od 13 do 16 časova i od 22 do sedam časova narednog dana obračunavaće se prema manjim tarifama. Manja tarifa iznosi 8,41 fening po kilovatu, a veća 16,82 kWh.

Nedjeljom se za ovu kategoriju potrošnje manja tarifa primjenjuje cijeli dan”, kažu u “Elektroprivredi BiH”. Dodaju da će se za korisnike iz kategorije ostala potrošnja električna energija utrošena od ponedjeljka do petka u periodu od ponoći do sedam časova i od 22 do 24 časa obračunavati prema manjoj tarifi. Za ovu kategoriju potrošnje niža tarifa se primjenjuje subotom i nedjeljom cijeli dan. Predrag Klincov, portparol “Elektrokrajine” u Banjaluci, kaže da je s početkom oktobra počelo i zimsko tarifno obračunavanje, koje traje šest mjeseci, odnosno do 31. marta iduće godine.

“Cijena električne energije u zimskoj sezoni za domaćinstva koja imaju jednotarifno brojilo iznosi 0,1229 KM po kilovat-času, a za domaćinstva sa dvotarifnim brojilom 0,0743 KM/kWh, što je niža dnevna tarifa i 0,1486 KM/kWh (viša dnevna tarifa)”, pojasnio je Klincov. Niža dnevna tarifa za domaćinstva u zimskoj sezoni za korisnike sa dvotarifnim brojilom primjenjuje se svakog dana u periodu od 22 do šest časova, te u dane vikenda i za državne praznike.

Related posts