Jedina prepreka povratku Babe

U Kladuši je od 1998. na vlasti politička opcija Fikreta Abdića i to kroz dvije političke stranke

Kandidat laburista za načelnika Velike Kladuše Fikret Abdić, osuđivan za afere Agrokomerc i ratni zločin u vezi s osnivanjem Autonomne pokrajine, još ima ogromnu podršku građana u ovoj općini, što se vidi i tokom izborne kampanje.

– Radio sam dan i noć, a upozoravali su me da neću doživjeti 50. rođendan. Evo, imam 77 godina i vidi se kako izgledam, da se ne reklamiram, kazao je popularni Babo pred svojim glasačima.

Jedina prepreka u namjeri da postane načelnik Kladuše Abdiću je kandidat SDA Asmir Ćufurović.

– Nakon izbora 2012, nastaje Laburistička stranka koja je instalirala aktuelnog načelnika Općine, “nezavisnog” Behrića.

Do podjela DNZ-a i stvaranja laburista je došlo isključivo zbog unutarstranačkih sukoba i podjele plijena. Za stanje u kojem se danas nalazi Kladuša isključivu odgovornost nose oni, zahvaljujući čijoj politici je Kladuša danas općina sa najviše nezaposlenih ljudi u Kantonu, sa najnižom prosječnom plaćom, sa lošom putnom infrastrukturom, bez vizije, ekonomski potpuno mrtva lokalna zajednica, kazao nam je Ćufurović.

On navodi da se u Kladuši traže opravdanja krizom i teškim sveukupnim stanjem i u državi, ali i u regionu, što po njemu ne stoji, jer u Kantonu postoje općine koje su odavno pretekle Kladušu po svim parametrima. Budžet Općine i svi prihodi imaju tendenciju opadanja, izuzev prihoda od PDV-a, što je već rezultat zakonskog uređenja.

– Oni koji su nas doveli tu gdje smo danas, općinu ne mogu iščupati iz tog stanja, nego samo pokušavaju obezbijediti pozicije za sebe i svoje političke istomišljenike, produžavajući agoniju građana. Jedino se SDA može uhvatiti ukoštac s brojnim problemima i oporaviti općinu, misli Ćufurović.

Povratak Fikreta Abdića na vlast u Velikoj Kladuši može samo zakomplikovati stanje, te se nada da će to i njegovi sugrađani prepoznati. Na pitanje hoće li moći pobijediti kladuškog Babu, nije nam mogao dati konkretan odgovor, jer ni ankete Ćufuroviću ne idu u prilog.

– Što se tiče procjena, naravno da nije popularno davati prognoze, s druge strane i ankete koje se danas „objektivno“ rade uvijek imaju cilj, tako da one nisu relevantan pokazatelj. Jasno je svima u Kladuši da su šanse bolje sa pobjedom SDA i mene kao kandidata iza kojeg stoje dvije najjače bošnjačke stranke SDA i SBB, zaključuje Ćufurović.

oslobodjenje.ba

Related posts