Jedan od najpoznatijih američkih spomenika krije jednu tajnu

Isklesana lica četvorice američkih predsjednika jedan su od simbola SAD – a, no malo ko zna da se iza njih krije jedna zanimljiva tajna.

Mount Rushmore u Južnoj Dakoti, na kojem su isklesana lica Washingtona, Jeffersona, Lincolna i T. Roosvelta definitivno je dobro poznat putnicima širom svijeta, ali i onima koji vole film. Naime, ovdje su između ostalog snimani kultni Hitchcoockov “Sjever sjeverozapad”, zatim “Nacionalno blago”, “Team America”…

Kipar Gutzon Borglum želio je napraviti prikaze sedam važnih događaja američke historije, kao i portrete četvorice navedenih predsjednika. Ipak, njegov plan je bio preambiciozan i teško izvediv, pa je ostalo na tome da je napravio “samo” predsjedničke portrete u stijeni.

Ipak, dobio je i dozvolu za rad na tajnoj prostoriji koja bi posjetiteljima pričala o historiji Sjedinjenih Država, predstavljajući je kroz neke od najvažnijih dokumenata. Ta prostorija nazvana je “Hall of Records”.

Vlada SAD – a najprije je htjela da se kipar fokusira na glave predsjednika, tako da mu je njihov dovršetak bio i primarni cilj. Njega je uspješno završio, ali rad na tajnoj prostoriji nije, jer je u međuvremenu umro. Tad je rad na prostoriji stao i nastavljen je tek devedesetih godina prošlog stoljeća, kad je i uspješno dovršen.

No, ulogu koju je imao nije ispunio. Naime, zbog lokacije na kojoj se prostoriji nalazi, posjeta njoj nikad nije zaživjela u praksi, jer je do njene lokacije turistima gotovo nemoguće doći pa će skrivena soba još neko vrijeme ostati tajna koju mogu posjetiti samo odabrani i učiti o najvažnijim događajima američke historije.

Related posts