Izolacija, ludilo i sifilis: Kako je otišao Al Capone?

Dvadesetih godina prošlog vjeka Al Capone je bio jedan od ljudi kojih se plašila cijela Amerika. Kriminalac koji se uzdigao do samog vrha čikaške mafije tada je imao samo 26 godina i ucjenama i ubistvima upravljao političkom scenom.

Iako je bio izuzetno oprezan, nije računao na jednog tihog i nezaustavljivog protivnika: infekciju sifilisa, koja ga je na kraju dovela do mentalnog stanja 12-godišnjaka.

Njegova šokantna životna priča nedavno je objavljena u knjizi “Al Capone: His Life, Legacy, and Legend”, Bair Drew . U njoj se kao razlog njegovog mentalnog propadanja navodi upravo sifilis, a ne šok koji je doživio nakon odlaska u zatvor.

Capone, koji je nosio nadimak “Lice s ožiljkom” (Scarface), nakon što je kao tinejdžer u tuči dobio posjekotinu na lijevom obrazu, obogatio se kao lider Chicago Outfita, kriminalnog sindikata koji je imao ogranke u cijeloj Americi i bavio se krijumčarenjem.

Capone je bacao bombe na radnje koje nisu željele da im plaćaju reket i ubrzo je stekao toliku moć, da je postao meta protivnicima, piše Daily Mail.

Međutim, nakon što je u 33. godini završio u zatvoru zbog utaje poreza, ljekari su kod njega dijagnostikovali seksualno prenosive bolesti sifilis i gonoreju.

Do 1939. kada je pušten na uslovno služenje kazne, Capone je bio u poodmaklom stadijumu sifilisa i njegovo mentalno stanje je rapidno propadalo.

Od svog sindikata dobio je “penziju” od svega 600 dolara sedmično, što je bilo veliki korak unazad za čovjeka koji je kao kriminalac živio u velikom luksuzu i, kako se šuškalo, godišnje zarađivao oko 40 miliona dolara.

Nakon zatvora, samo je šetao svojim dvorišetem i povremeno išao u lov na leptirove sa svojom unukom.

Njegovo imanje prodato je 2014. za 7,4 miliona dolara, a sada ga uglavnom zakupljuju filmski studiji i bogati turisti.

Caponea je do smrti štitila supruga Ma, koja je znala da će ga Outfit ubiti ako se sazna da govori o starom “poslu” i zato ga je štitila od posjeta bilo kakvih problematičnih prijatelja.

Posljednje dane proveo je praktično zaključan u vili i na kraju umro 1947. kada je imao svega 48 godina.

Related posts