Izetbegović: Vučić je hrabar lider

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je srpski premijer Aleksandar Vučić “hrabar lider”.

“Mislim da je on jedan od glavnih lidera i aktera koji može dati doprinos da stvari krenu kuda treba”, rekao je Izetbegović za njujoršku televiziju TV1 tokom boravka u New Yorku gdje je učestvovao na zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Izetbegović je rekao da je Vučić pristankom da u New Yorku učestvuje na panelu posvećenom pomirenju u regionu 20 godina nakon Dejtona pokazao i da je “hrabar lider”, na čemu mu je, kako je naveo, zahvalio, prenosi današnja “Politika”.

Taj panel, na kojem je govorio i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, organizovao je bivši predsjednik SAD Bill Clinton.

“Vučić je imao jako dobar nastup, na momente emotivan. Ja sam nakon toga progovorio sa njim par riječi i zahvalio mu, u stvari, na hrabrosti da dođe na jedan takav panel koji je počeo sigurno vrlo neugodno za njega, svjedočenjem preživjele djevojke, kojoj su ubijeni otac, majka i braća u Srebrenici. On je imao sve razloge da izbjegne takvu situaciju, ali je ipak došao. To rade hrabri lideri”,kazao je Izetbegović.

Related posts