Izetbegović: Tražit ću da se referendum u RS-u stavi na čekanje

Tražit ću da se referendum u RS- u stavi na čekanje, između ostalog kazao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH u svome obraćanju u Predsjedništvu BiH, upitan da prokomentira najavljeni referendum u RS-u.

Izetbegović je najavio da će danas uputiti zahtjev Ustavnom sudu BiH za pokretanje spora između države Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska.

Smatra da svi u ovoj državi trebaju poštovati Ustav, zakone, vladavinu prava, institucije, a da je ovo što se ovih dana radi u RS–u protiv toga. Nada se da ćemo s vremenom doći u situaciju da poštujemo Ustav te da neće prestajati raditi na tome, bez obzira na reakcije koje će to izazvati.

– Mislim da je neodgovorno i nefer voditi narod na bazi emocija da glasa o nečemu o čemu ne može da glasa. Dakle, odluka Ustavnog suda je konačna i obavezujuća. Narod ne možete pitati o odlukama Ustavnog suda i ne treba se niko ljutiti ni na koga u ovoj zemlji zato što radi na tome da se isprave slučajevi diskriminacije, neosporne diskriminacije kroz proslavu 9. januara kao Dana RS-a. Dakle, ona je protivna odluci Ustavnog suda, Međunarodnoj konvenciji o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije, ona je protivna Evropskoj konvenciji o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, ona je protivna Ustavu Republike Srpske i ona je protivna Ustavu BiH – rekao je Izetbegović.

(Faktor.ba/Foto: J. Brutus)

Related posts