IZETBEGOVIĆ O RADONČIĆU: “Bošnjaci se s razlogom pitaju zašto je on tu, šta je njegov cilj, Bošnjake je u Prištini optužio za početak rata…”

“Radončićevi mediji ih satiru, jednog po jednog. To je bila inicijacija kod Bošnjaka, niste priznati da postojite dok vas ne prihvati “Avaz”, Alfa itd. A onda, to se prenijelo i na rahmetli Aliju Izetbegovića, na naš čitav sistem vrijednosti, na temeljne stvari. To više nisu bili pojedinci. Da bi na kraju krajeva, Radončić, bez razloga, ničim izazvan, neupitan, u Prištini na suđenju Keljmendiju optužio Bošnjake za početak rata…”

Gost video intervjua na portalu Vijesti.ba je predsjedavajući Predsjedništva BIH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Prenosimo jedno od pitanja, a ostatk možete pogledati u video snimku.

Zašto mislite da gospodin Džaferović ima veće šanse od svojih konkurenata, recimo Fahrudina Radončića i Denisa Bećirovića?

IZETBEGOVIĆ: Pa, zato što je neuporedivo kompetentniji i bolji za tu poziciju. Gospodin Džaferović istinski pripada svom narodu i može pomoći tom narodu. On je kompetentan, obrazovan i uvijek u svemu što je radio bio je najbolji. Između ostalog, od Centra civilnih inicijativa proglašen je za najboljeg parlamentarca. Dobio je najviše glasova na prošlim izborima od svih kandidata, dobit će i na ovim. Jako obrazovan, jako iskusan. Ima snažnu stranku uz sebe. Dakle, akumulirano ovo svo naše znanje o kojem govorim je u Džaferoviću. On je samo špic toga napada.

Što se tiče dvojice glavnih rivala, to je Bećirović, pa zatim Radončić. Ja ne bih htio da, naravno, ljude diskvalifikujem. Ali ono što je po meni bjelodano jasno je da gospodin Bećirović ima godina staža u politici, a pravih ovih tvrdih iskustava nema. I on je imao jedan lagodan, lahak život za razliku od gospodina Džaferovića, koji je sve napravio sa svojih deset prstiju. Znate, ne može čovjek iz pamuka doći i prihvatiti se ovako vrelih i teških poluga, kakve su bosanskohercegovačke.

Za gospodina Radončića ja mislim da se Bošnjaci sve masovnije pitaju zašto je on uopšte ovdje sa nama. Što je došao? Šta je cilj? Jer jedno vrijeme je to bilo uništavanje konkurencije. Kad neki lideri, bilo koje vrste, pokušavaju da se podignu, Radončićevi mediji ih satiru, jednog po jednog. To je bila inicijacija kod Bošnjaka, niste priznati da postojite dok vas ne prihvati “Avaz”, Alfa itd. A onda, to se prenijelo i na rahmetli Aliju Izetbegovića, na naš čitav sistem vrijednosti, na temeljne stvari. To više nisu bili pojedinci. Da bi na kraju krajeva, Radončić, bez razloga, ničim izazvan, neupitan, u Prištini na suđenju Keljmendiju optužio Bošnjake za početak rata. Mislim da se naš narod s razlogom pita zašto je on tu, šta je njegov cilj u tome svemu. I mislim da jednostavno neće, nema šanse da to prođe.

Related posts