Izetbegović: Bošnjački privrednici drže cijelu državu, bez njih bi i Republika Srpska padala

Izetbegović je zajedno sa rukovodstvom SDA bio u posjeti Srednjobosanskom kantonu, a jedna od aktivnosti je susret s građanima, koji su imali priliku postavljati pitanja njemu i premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću.

Lider te stranke je kazao da bošnjački privrednici drže cijelu državu te da bi bez njih i Republika Srpska padala.

Naglasio je i da je pogrešno porediti Dodika sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice Draganom Čovićem.

“Mi sa HDZ-om imamo svoje probleme, ali generalno mi isto vidimo bitne stvari, kada je u pitanju evropski, NATO i put stabilnost zemlje. Nema želja za stvaranjem trećeg entiteta”, rekao je Izetbegović te naveo da je treći entitet ”babaroga kojom su Bošnjaci prepadani”.

Čović je, dodao je, prije mjesec u Mostaru kazao da njihove ambicije nisu treći entitet.

“S obzirom na opadanje broja Hrvata u BiH, njihove ambicije su da se naprave kapsule unutar institucija, koje će bez obzira koliko ih bude bilo držati neke paritete”, naveo je Izetbegović.

Požalio se i na angažman međunarodne zajednice, PIC-a i OHR-a, navodeći da se nedovoljno odlučno i konkretno suprotstavljaju, da su dopustili da se prelaze crvene linije koje je teško vratiti nazad.

Premijer Fadil Novalić naglasio je da Federacija BiH stoji mnogo bolje nego što pišu mediji.

“Izliječene su neke bolesti koje smo bolovali od rata. Pomogli su tome naši finansijski zakoni koji su spriječili propadanje banaka i donekle sive tokove novca, koje smo skrenuli prema legalnim prihodima”, istakao je Novalić.

Pomogla je, naveo je, i ekonomska politika koja je dovela do povećanja broja uposlenih. Federacija je, dodao je, poslije 25 godina postala likvidna.

“Imamo potpisano milijardu i sto miliona sa MMF-om, povukli smo 200 miliona i ne treba nam više”, rekao je Novalić, navodeći da je i socijalno pitanje društva prilično uređeno.

Izvor: klix

Related posts