Izborna šutnja počela jutros u 07.00 sati

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštivanja izborne šutnje neposredno pred izbore koji će biti održani sutra.

RAK navodi da u poglavlju 16. Mediji izborni proces, Izbornog zakona, član 16.11 stoji “da u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju, te da period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta”.

– Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti je u subotu, 1. oktobra, od 07.00 sati, a trajat će do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH u nedelju, 2. oktobra – navodi se u saopćenju.

RAK, također, podsjeća na član 16.10 Izbornog Zakona BiH u kojem se navodi “da se u periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta, pa do zatvaranja biračkih mjesta neće objavljivati rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima”.

– Zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja u vezi sa glasanjem i izborima stupa na snagu u petak 30. septembra u 07.00 sati i traje do zatvaranja poslednjeg biračkog mjesta u BiH u nedelju, 2. oktobra 2016. godine – navodi se u saopćenju RAK-a.

Related posts