Izbori u Hrvatskoj: Započela predizborna šutnja i glasanje u dijaspori

Prijevremeni parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj se održavaju u nedjelju 11. septembra, svega dest mjeseci od prošlih izbora nakon kojih je formirana nestabilna Vlada HDZ-a i Mosta. Izbori su u dijaspori već započeli.

Na izborima 11. septembra pravo glasa ima ukupno 3,8 miliona birača u zemlji i dijaspori. S prebivalištem u Hrvatskoj, po općinama i gradovima, za ove je izbore upisano 3.740.200 birača. Bez prebivališta u Hrvatskoj aktivno se za septembarske izbore registrovano 59.409 birača, a za parlamentarne izbore lani u studenome bilo ih je 36.276.

U Republici Hrvatskoj predizborna šutnja je započela u ponoći sa petka na subotu, 24 sata prije datuma izbora, u kojoj nema bilo kojeg oblika stranačkog oglašavanja i sugestija biračima.

Prema provedenim anketama, u izbornoj noći neće biti apsolutnog pobjednika, već će se kao i nakon prošlih izbora, krenuti u sastavljanje saborske većine u kojem će uspjeti jedan od dva najveća rivala, a to su HDZ i Narodna koalicija predvođena SDP-om. Unatoč spekulacijama o mogućnosti tzv. velike koalicije HDZ-a i SDP-a, čelnici tih stranaka do sada su otklanjali takvu mogućnost.

Narodna koalicija će, prema anketama, dobiti najviše 65 zastupnika, dok će HDZ koji izlazi na izbore sam imati oko 60 mandata.

Ankete kažu kako će treća opcija sa najviše glasova biti Most koji će osvojiti od 10 do 15 saborskih mandata, slijede ih Bandićeva Stranka rada i solidarnosti i Živi zid te stranke Pametno, a tu je i Glavašev HDSSB.

Glasači će imati mogućnost birati na 6.947 izbornih mjesta, a birači koji su pripadnici nacionalne manjine imaju pravo glasati za kandidate u XII. izbornoj jedinici.

Birači imaju pravo na preferencijalno glasanje, što znači da na listi mogu izabrati jedno ime i prezime koje će dodatnim zaokruživanjem dobiti prefrencijski glas.

Glasat će se i u 49 država u kojima živi hrvatsko iseljeništvo i državljani i koje će u 11. izbornoj jedinici izabrati 3 saborska zastupnika na ukupno 115 izbornih mjesta, prenosi Anadolu Agency.

Glasanje je u BiH započelo u subotu 10. septembra, gdje će birališta biti otvorena od 7 do 19 sati. Glasanje u BiH bit će organizovano dva dana, i to 10. i 11. septembra. U toj zemlji se registrovalo 34.848 hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u BiH. Bit će otvorena ukupno 34 glasačka mjesta. Najviše biračkih mjesta, ukupno 20, bit će u Mostaru gdje se za glasanje registrovalo nešto više od 21 hiljade birača.

U Mostaru će ih biti 20, u Sarajevu 8, Tuzli 4, a u Banjoj Luci 2. U Sarajevu je prijavljeno 5.900 birača, Tuzli 4.700 a u Banjoj Luci 2.538 birača.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) preporučilo je svim poslodavcima u RH da zaposlenicima omoguće glasanje na način da posao organiziraju smjenskim ili timskim načinom rada.

(Faktor.ba)

Related posts