Iz SIPA-e najavljuju: Očekujte nova hapšenja

Očekujte da ćemo vrlo brzo imati nova hapšenja i nove predmete sa prvenstvenim ciljem da rasvijetlimo krivična djela i da spasimo narod ove zemlje od tih pojava, poručio je danas v.d. šefa Kriminalističo-istražnog odjela (KIO) Vahidin Šahinpašić na konferenciji za medije upriličenoj povodom velikog broja akcija koje su sprovedene posljednjih dana.

Obratio se povodom operativnih akcija “Papirus”, “List II”, “Box”, “Snimak”, “Zenica” u sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a kako je kazao, SIPA ulaže velike napore da prepozna i dokumentuju teške odlike krivičnih djela koji se dešavaju u BiH.

U proteklih pet dana, prema riječima Šahinpašića, uspjeli su napraviti nekoliko akcija od kojih je izdvojio akciju “Snimak” italijanskog novinara u kojoj su u vrlo brzoj reakciji uspjeli da utvrde identitete svih lica snimka, fiksiraju sve lokacije sa istog snimka i da prikupe sve potrebne naredbe Tužilaštva i Suda BiH i krenu u akciju.

“Tokom mjera koje je policija poduzela u ovom predmetu lišili smo slobode pet lica, uspjeli pronaći jedan dio naoružanja sa ovog snimka te nastavljamo raditi kako bismo potpuno dokazali ovo krivično djelo”, istakao je Šahinpašić.

Kako je kazao, potpuni istinu još nemaju, imaju određene naznake priznanja te da tragaju za kompletiranjem svih tih stvari sa snimka.

“Možda tokom iduće sedmice da sve bude riješeno. Osobe su bile poznate kao lica koja su se dovodila u vezu sa opojnim drogama ali nisu nam bila poznata za krivična djela trgovine oružjem”, pojasnio je Šahinpašić.

Novinar se, kako je kazao, nalazi na prijavi Državne agencije za istragu i zaptitu što znači da je lice koje je osumnjičeno za izvršenje krivičnog djela.

Kada je u pitanju predmet “Papirus” koji je završen prije tri dana, naglasio je Šahinpašić da su u tom predmetu prepoznali ozbiljnu kriminalnu grupu koja je vršila krivična djela krivotvorenja isprave i krađe identiteta u BiH.

“Utvrdili smo vremenski period trajanja te grupe, nakon toga dokazali sve ono što su oni uradili u ovom predmetu i krenuli u operaciju u sklopu koje smo lišili slobode deset lica, dok za dva lica i dalje tragamo”, kazao je Šahinpašić.

Prema njegovim riječima, u toku dokumentovanja ovih djela uspjeli su dokazati da je grupa kroz kriminalno djelovanje izradila 36 lažnih identiteta i isto toliko dokumenata BiH i izvršila krađu 42 druga identiteta.

“Ono što se danas može izdvojiti za vas jeste da su takvi dokumenti plćani i do 10.000 eura i isti dokumenti su registrovani na teritorijama drugih kontinenata. Bitno je kazati da je ova akcija ‘Papirus’ rađena sa kolegama iz Srbije koji su još prije par mjeseci u Srbiji pronašli dvije laboratorije gdje su se dokumenti lažni proizvodili”, pojasnio je Šahinpašić.

Naglasio je da je veći broj lica koja su izradila dokumente iz Srbije i iz drugih zemalja iz našeg okruženja.

“Mogu reći da su to lica iz Srbije i Bugarske. Mogu vam samo reći da se radi o licima iz kriminalnog miljea. Oni su dokumente izrađivali sebi. Kriminalac sebi u cilju da ih koristi u međunarodnom prometu”, poručio je Šahinpašić.

Šahinpašić je istakao da je danas na teritoriji cijele zemlje u toku akcija “List II”, “Box”.

“Radi se o vezanoj akciji u kojoj smo prepoznali kriminalnu grupu i dokazali ova krivična djela organizovanog kriminala i nedozvoljenog prometa akciznih proizvodima, prije svega duhana. U ovoj akciji smo lišili slobode 30 lica, pretresli 42 lokacije na teritoriji BiH, pronašli veliki broj dokaza od kojih izdvajamo 25 tona duhana, zatim šest sklopova za mašina za proizvodnju i pakovanje duhana”, kazao je Šahinpašić.

Danas će ta lica biti predata u Tužilaštvo BiH.

Podsjetio je da su prije pet dana imali značajnu akciju “Zenica” zbog krivičnog djela zloupotreba opojnih droga i na međunarodnom nivou su lišili slobode tri lica, zaplijenili određenu količinu opojnih droga.

“U saradnji sa kolegama iz Crne Gore i Srbije nastavljamo aktivnosti u cilju potpunog dokumentovanja svih tih djela. Očekujte da ćemo vrlo brzo imati nova hapšenja i nove predmete sa prvenstvenim ciljem da rasvijetlimo krivična djela i da spasimo narod ove zemlje od tih pojava”, poručio je Šahinpašić.

Related posts