Iz Cazina stižu didaktičke igračke

Za izradu igrački koriste se drvo i netoksične boje, a posebna pažnja posvećena je dizajnu.

Senad Kapić i Enesa Rekić-Kapić mladi su bračni par iz Cazina koji je svoju šansu za pokretanje biznisa i uplovaljavanja u preduzetničke vode vidio u pokretanju Unikatne radionice, biznisa koji se bazira prvenstveno na proizvodnji didaktičkih igračaka.

Ekološki materijali

– Ideja Unikatne radionice nastala je u krugu našeg kreativnog tima gdje smo htjeli raditi nešto novo u lokalnoj zajednici. Ideja je bila da radimo unikatne proizvode od ekološki prihvatljivih materijala, te smo se zadržali na igračkama i didaktičkim materijalima za djecu predškolskog i školskog uzrasta i za djecu sa poteškoćama u razvoju, kazali su nam.

Prema njihovim riječima, do sada su kroz program Omladinske banke Fondacije Mozaik uspješno realizirali tri projekta, te kroz njih stekli dosta iskustva koje im je pomoglo da krenu dalje.

– Znači, kroz sve faze koje je Unikatna radionica prolazila dobili smo podršku od Fondacije Mozaik, kao i nesebičnu podršku od JU Medresa “Džemaludin Čaušević” Cazin, na čemu im i zahvaljujemo. Zaista smo mnogo naučili od tima Fondacije Mozaik, njihovih stručnjaka, mentora koji su nam bili potpora u savjetovanju kroz svaku fazu našeg rada, istakli su oni.

Unikatna radionica trenutno proizvodi didaktičke igračke i materijale koji su edukativnog karaktera, a prednost je, između ostalih, i ta što koriste prirodne materijale kao što je drvo, ali i netoksične boje na bazi vode, namijenjene isključivo za dječije igračke, a pod istim imenom djeluju i na Facebooku.

– Pored toga, u sam proces izrade puno pažnje i ljubavi usmjereno je na sam dizajn igračke, što sam proizvod čini posebnim. Nastojimo da svaki naš proizvod bude siguran za sve korisnike, bez oštrih ivica i sitnih dijelova. Trenutno imamo sedamnaest različitih proizvoda, a kao primjer didaktičkog materijala mogli bismo navesti Slagalicu mozgalicu, koja je odlična za precizno vježbanje pincetnog hvata za čepić.
Slagalica mozgalica – Iz Cazina stižu didaktičke igračke

Slagalica mozgalica

Naime, dijete u dobi od dvije godine počinje tražiti mjesto koje pripada određenom obliku, te time razvija koordinaciju pokreta, a kasnije uči boje i oblike, pojasnili su kreatori Unikatne radionice.

Igračke od plastike

Kroz period istraživanja tržišta posjetili su mnoge odgojno-obrazovne ustanove i uvidjeli da u njima prevladavaju igračke od plastike, te je interesovanje za njihove drvene igračke probudilo pažnju.

– Kvalitetne drvene igračke, didaktički materijali nisu baš svima nadohvat ruke te se većina ustanova odlučuje na plastiku. Nadamo se da će Unikatna radionica pomoći svim korisnicima da lakše dođu do kvalitetnog i edukativnog domaćeg proizvoda, kažu oni, dodajući da građani svaki dan sve više prepoznaju kvalitet njihovih proizvoda.

Kad su u pitanju planovi za budućnost, Senad i Enesa ističu kako su u ovom poslu tek godinu, ali nastojaće svakako ostvariti sve svoje ciljeve.

– To su pokretanje društvenog biznisa, brendiranje vlastitih proizvoda, te plasman gotovog proizvoda na šire tržište. Već sad postoji zainteresiranost, ali su nam potrebna dodatna ulaganja u samu proizvodnju kako bismo zadovoljili potraživanja, poručili su oni. – piše oslobodjenje.

Related posts