ISTRAŽIVANJA IZ BIHAĆA:Šokantni rezultati analize o kvaliteti hrane koju jedemo!

Prošle sedmice provedeno je najveće medijsko istraživanje o kvaliteti hrane koju jedemo, na području USK-a i BiH, u suradnji sa Veterinarskim zavodom Bihać. Kontrolisano je svježe meso kupljeno u supermarketima i suho meso sa pijace. Rezultati istraživanja pokazali su šokantne podatke. Proizvodi iz tržnih centara puni su bakterija koje izazivaju teška oboljenja probavnog sistema.

Istraživanje kvalitete hrane, koju Bosanci i Hercegovci kupuju i konzumiraju, provedeno je u suradnji “Dnevnog Avaza” i Veterinarskog zavoda Bihać jer baš ovaj zavod posjeduje najbolji i certificirani laboratorij potvrđen od strane Evropske unije. Uzorci hrane kupljeni su u tržnim centrima i na pijaci u Sarajevu, Travniku i Bihaću.

Nalazi istraživanja poražavajući

U rezultatima faširanog mesa, ćevapa, bataka i hrenovki, kupljenih u Sarajevu u tržnom centru poznatog brenda, navedeno je da su proizvodi pokvareni, iako su prije plasiranja na tržište morali proći i jesu prošli navodne “stroge” kontrole. “U proizvodima su pronađene nedozvoljene količine aerobnih mezofilnih bakterija, koje su indikator starosti, odnosno početka kvarenja mesa” – potvrđuje Miloš Rodić, voditelj laboratorija za mikrobiologiju.

Ozbiljne posljedice i opasne bakterije

14720395_10155348634302388_768810696328213531_nŠokantni su rezultati da je pronađena opasna bakterija stafilokok, koja može biti uzročnik meningitisa i sepse, ukoliko se unose u organizam. Rodić navodi da “pronađena bakterija stafilokok je u mesne proizvode dospjela zbog nedovoljne higijene tokom proizvodnje, čuvanja i rukovanja namirnicama.” Osim ovih, pronađene su i druge opasne bakterije poput ešerihije koli, koja može izazvati teška oboljenja probavnog sistema te izazvati upalu mokraćnih kanala.

Suho meso sa pijace prošlo kontrolu

Stručnjaci su analizirali i suho meso kupljeno na pijaci. Ako gledamo na činjenicu da je meso u supermarketima prepuno razno raznih bakterija pretpostavljamo da je sa mesom kupljenim na pijaci isti slučaj. Kupljeno na otvorenom, sa štandova tamo gdje mislimo da nema kontrole nad proizvodima i gdje sve vrvi od bakterija. Rezultati israživanja pokazali su drugačije. Stručnjaci Zavoda za veterinarstvo pokazali su da su rezultati “pijačnog” suhog mesa prošli sve kontrole. Što je porazna činjenica s obzirom da pretpostavljamo da higijenski uvjeti nisu na nivou kao u marketima i tržnim centrima.

Ostaje nam činjenica i zaključak, da pri kupovini mesa, prerađevina od mesa i suhomesnatih proizvoda, pazimo na higijenske uslove mjesta gdje se prodaju, kao i na postojanje pečata kontrola koje su prošli da bi isti proizvodi ikako bili plasirani u prodaju. Naravno, nikad ne možemo biti sigurni, ali vjerujemo da doza opreza pri kupovini može uveliko smanjiti prijeteći rizik od kupovine starog, neuslovno skladištenog i čuvanog mesa.

Related posts