Istraga u Turskoj: Šifrirane poruke na dolarima otkrile članove ogranizacije FETO/PYD

Istragom lica i institucija za koje se sumnja da pripadaju ili su bliski terorističkoj organizaciji FETO turska policija je došla do zanimljivih saznanja. Kako javlja Anadolu Agency (AA), policija je u na više različitih mjesta pronašla novčanicu od jednog američkog dolara.

Iako ova praksa u organizaciji postoji već duži niz godina do izražaja je došla nakon 15. jula kada je FETO/PDY bezuspješno pokušao izvesti državni udar. Pripadnici ove terorističke organizacije tvrde kako je novčanice svojim sljedbenicima slao sam Fetullah Gulen, vođa terorističke organizacije FETO/PDY, koji boravi u Pennsylvaniji u SAD-u. Kako ističu novčanice su pojedincima i institucijama dodjeljivane za sreću i uspješno poslovanje.

Međutim nakon što je policija analizirala prikupljene podatke nametnulo se drugačije objašnjenje novčanice od jednog američkog dolara.

Sporne novčanice su pronađene u različitim gradovima kod oficira, policajaca, vojnika, sudaca i profesora. Ono što po čemu su se razlikovale novčanice je serijski broj. Upravo je tu policija uočila neke čudne elemente. Naime, kod svih privedenih za koje se sumnja da su visoko pozicionirani u hijerarhiji organizacije su pronađene novčanice sa serijskim brojem koji počinje slovom “F”. Kod ostalih privedenih za koje se sumnja da su na nižim položajima u hijerarhiji pronađene su novčanice čiji su serijski brojevi započinjali sa “J” ili “C”.

Vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokušali su izvesti državni udar u Turskoj, u petak, 15. jula i tom prilikom poginulo je 246 osoba, a ranjeno 2.185 osoba među kojima najviše civila.

Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašli na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro goloruki stali pred tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

Related posts