Istanbul / Uspjeh bh. inovatorke: Zlatna medalja za građevinski materijal od otpada

Brojni su uspjesi državljana Bosne i Hercegovine diljem svijeta, a novi od njih ovih dana zabilježila je magistrica tehnoloških nauka iz Maglaja Armina Mačković na Drugoj izložbi inovacija u Istanbulu.

Ona je na ovoj izložbi osvojila zlatnu medalju, zahvaljujući predstavljanju novog građevinskog materijala i blokova koji se brže i lakše zidaju.

Blokovi se izrađuju na specijalnim presama, na kojima se mogu izrađivati samo ovakvi blokovi, a prese je izmislila Mačković, koje je i prijavila za zaštitu Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Budući da u Maglaju ima i previše papirnog otpada, Mačković je tražila i našla rješenje za recikliranje i pretvaranje zagađujućeg otpada u koristan proizvod.

“Kada bi se 380 inovacija, koliko je Asocijacija inovatora BiH prikupila od svog članstva i širom svijeta promovirala u periodu 1995.-2017., tretiralo kao 380 potencijalnih razvojnih projekata, onda bi vjerovatno bilo mnogo više stranih ulagača u privredu BiH”, tvrde iz ove asocijacije.

Inovacija “pristroj za hlađenje, balansiranje i prigušivanje bojevog oružja” profesora dr. sc. Fikreta Alića iz Tuzle nagrađena je bronzanom medaljom, a bronzanu medalju dobila je i inovacija Jelenka Markovića iz Teslića, namijenjena pčelarima, odnosno zaštiti košnica od insekata i glodara, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Radiosarajevo.ba

Related posts