Ispovijest posluge na jahtama bogatih: Radila sam i po 25 sati, ali i dobijala napojnice od 4 000 eura

Sarah Begbie i Bethany Silcox godinama su radile kao dio posluge na jahtama bogataša. Silcox je tako posluživala poslovne ljude i članove kraljevskih porodica, s tim da je iznajmljivanje jedne od jahti na kojima je radila sedmično koštao i milion dolara, piše Daily Mail.

Druženje s bogatima i slavnima, putovanja na egzotične lokacije ili napojnice od 4000 hiljade eura, sve je to bio dio njihovog posla. No kako djevojke tvrde, ispod te glamurozne površine krije se i puno toga negativnog, kao primjerice rad od 18 sati dnevno, zahtjevni gosti te mjeseci proveden daleko od kuće. Ove dvije djevojke imale su iz prve ruke priliku vidjeti kako žive bogati ljudi.

Sarah se na ovaj posao odlučila 2014. godine kada joj je dečko koji je radio na jahti Trinity rekao da njegova kompanija traži radnike. Sljedećih godinu i pol dana Sarah je provela ploveći na luksuznom brodu i posjetila zemlje kao što su Tajland, Indonezija, Tajland, Malezija, Singapur.

– Kuhar na brodu spremao je hranu i za goste i za članove posade, a hrana je bila na najvišem nivou. Jednom sam imala priliku isprobati japansku Kobe govedinu koja košta 11 hiljada dolara – ispričala je Sarah.

Posao nije završavao ni nakon ponoći jer je onda gostima morala osigurati noćne zalogaje, kao što su sladoled, kolači ili sendviči. Iako je kasno išla spavati, rano se budila.

– Na nogama sam bila od 6 ujutro, pa sljedećih 16 do 18 sati s tim da bih tokom dana jedva sjela na dvije minute. Ako i toliko – tvrdi Sarah.

Prostor u kojem je spavala bio je toliko mali da se, kako je rekla, osjećala kao da je u zatvoru, to je nadoknadio pristup nekima od najnevjerovatnijih mjesta na svijetu. Dnevni troškovi bili su minimalni jer smještaj nije plaćala, a mjesečno bi zaradila do 2210 funti. U slobodno vrijeme živjela je gotovo kao i njeni gosti.

Uživala bi u hotelima s pet zvjezdica i jela u ponajboljim restoranima, a sve je finansirala svojim, kako kaže, teško zarađenim novcem. U cijeloj toj priči najteže se podnosi odvojenost od porodice i prijatelja pogotovo u vrijeme kao što su Božić i rođendani.

– Gosti su po tom pitanju bili veoma obzirni prema meni. Jednom prilikom sam tako dobila Armani sat, a svi troškovi večere i torte u restoranu su bili plaćeni – prisjetila se Sarah.

Bethany je kao dio posluge na brodu radila tri godine nakon što je završila fakultet. Smatrala je da je to odlično životno iskustvo.

– Najduže sam na nogama provela 25 sati, a kopno jednom prilikom nisam dotakla čak 40 dana. Rijetko smo imali vremena za ručak, pa bi uglavnom nešto usput prigrizli – ispričala je Bethany koja je mjesečno zarađivala više od 3000 funti, sa svim plaćenim troškovima, povratnom kartom za doma te sa 60 dana plaćenog godišnjeg.

– Najčudnije što sam ikad poslužila je sendvič s piletinom i čipsom – prisjetila se Bethany.

Tokom rada na jahti imala se prilike susresti s Willom Smithom, princom Albertom od Monaca te Antoniom Banderasom. Danas radi u Londonu, a iako je puno toga pretrpjela, priznaje da se ponekad osjeća i pomalo usamljeno jer je ipak tri godine provela okružena mnoštvom ljudi.

(Daily Mail/Merima Druškić)

Related posts