IPA 2012 Twinning projekt „Jačanje provedbe zakona“

U septembru mjesecu ove godine zvanično je započeo IPA 2012 Twinning projekt „Jačanje provedbe zakona“, a koji se odnosi na unapređenje policijske službe, jačanje suradnje, koordinacije i efikasnosti agencija za provedbu zakona u BiH u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

Implementaciju ovog projekta predvodi Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj Republike Austrije u suradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Slovenije i Republike Hrvatske, a glavni korisnici ovog projekta su agencije za provedbu zakona u BiH koje predstavlja Ministarstvo sigurnosti BiH.

U vezi sa navedenim, Tim za provedbu projekta, u cilju sagledavanja cjelokupne situacije, ovih dana održava radne sastanke sa predstavnicima Federalne uprave policije, načelnicima sektora kriminalističke policije i šefovima kriminalističko obavještajnih jedinica Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Jedan takav sastanak održan je danas 30.09.2016. godine u prostorijama MUP-a USK kojem su pored predstavnika MUP-a USK prisustvovali i gosp. Slavko Koroš, zamjenik direktora Uprave kriminalističke policije MUP-a Slovenije, gosp. Robert Lalič načelnik Centra za analitičku podršku MUP-a Slovenije, gosp Tomaž Golob načelnik odjela za krim-obavještajne poslove MUP-a Slovenije, gosp. Dušan Kerin, dugoročni ekspert za komponentu 4, i gđa. Alma Hadžihusejnović asistent za komponentu 4.

Prije početka radnog djela sastanka prisutnima se obratio ministar MUP-a USK, gosp. Ervin Bibanović koji je uz riječi dobrodošlice gostima naglasio:

Vlada USK-a u cjelosti, premijer Vlade i ja kao ministar MUP-a USK u potpunosti smo opredjeljeni evropskom putu BiH, a svjesni smo činjenice da jedan od bitnih projekata na putu u članstvo EU jeste i jačanje kapaciteta ministarstva unutrašnjih poslova u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma. S tim u vezi, ovih dana aktivno radimo na promjeni i poboljšanju zakonske legislative, jačanju i obuci ljudskih resursa kao i poboljšanju materijalno tehničke opremljenosti naših pripadnika. Stav mene kao ministra je taj da samo od zadovljnog policijskog službenika, koji je opremljen i obučen, i koji radi u kvalitetnom okruženju možemo očekivati dobre rezultate i uspješnost u prevladavanju izazova koji su pred nama.

Related posts