Internet prevarantice zavode oženjene muškarce pa ih ucjenjuju golišavim fotografijama: Jedan muškarac platio 5.000 eura

U Srbiji su internet prevarantice koje zavode pa ucjenjuju uglavnom oženjene muškrace sve aktivnije, ali tačan broj slučajeva ucjene je nemoguće utvrditi jer muškarci uglavnom kriju da su prevareni.

One stupaju u kontak sa muškarcima, uglavnom onima koji su u braku, i započinju konverzaciju porukama. U početku je ta konverzacija normalna, upoznavanje, prijateljstvo… Za to vreme, ona prikupi ostale njegove kontakte (članove porodice, prijatelja na Facebooku). Zatim počne da ga zavodi i šalje lascivnije poruke.

Kako objašnjava načelnik Odjeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a Saša Živanović, to je momenat kada problem zaista počinje.

– Ona šalje lascivne poruke, muškarac odgovara. Ona se obnaži pred kamerom, zatim to traži i od njega. A na to većina muškaraca bez razmišljanja pristaje – kaže Živanović.

Skidanje pred kamerom je u stvari “mamac” za iznuđivanje, koje tek slijedi.

– Nakon eksplititnijih snimaka, kreće uobičajena “tužna” priča djevojaka. Nijedna, u do sada prijavljenim slučajevima, nije direktno ucjenjivala svoje žrtve za novac. Bar ne u početku. Sve su “servirale” priču da imaju bolesnu majku, oca, da im hitno treba novac za liječenje. Par hiljada eura, koliko traže od svojih žrtava. Iznuda počinje tek kada muškarac odbije da im da traženi novac. E onda kažu da su snimile sve što se dešavalo pred kamerama, i prijete da će te snimke poslati njegovim prijateljima i porodici… – priča Živanović.

Dodaje da je policiji poznat slučaj kada je muškarac djevojci platio čak 5.000 eura.

– Ali to nije bio kraj, jer mu je još jednom tražila novac. On se tek tada obratio policiji. Bilo je i slučajeva, kada su žrtve dolazile da prijave prevarantice nakon što su odbili da plate traženi otkup – kaže načelnik Odjeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a.

Ukoliko ucjenjivani muškarac podnese prijavu protiv prevarantice, policija podnosi krivičnu prijavu za iznudu. U svakom prijavljenom slučaju, utvrđeno je da su djevojke imale lažne profile sa lažnim imenom, ali i fotografijama, piše Blic.

Related posts