Inspektor MUP-a KS na suđenju pljačkašima banke: Alma Sejfović je trošila novac i na estetske operacije

Zajedno sa Nizamom Beširović kupila automobil i pancire koji su korišteni u pljački 300.000 KM iz Raiffeisen banke. Metak koji je ubio Bašića došao iz pravca pljačkaša.

Svjedočenjem dvojice inspektora MUP-a Kantona Sarajevo jučer je u sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno suđenje razbojničkoj grupi Amela Sejfovića, koja se tereti za pljačku Raiffeisen banke na Ilidži prilikom koje je ubijen biciklist Kemo Bašić.

Novac iz šteka za advokata

Osim Sejfovića, na optuženičkoj klupi su i Arif Hajradinović, Alma Sejfović, Nizama Beširević, Haris Hajrović, Goran Šakota i Samir Baltić, a terete se za najteža krivična djela među kojima su razbojništvo, pokušaj ubistva, teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, pripremanje krivičnog djela, te pomaganje izvršiocu nakon krivičnog djela.

Za umiješanost u pljačku, podsjećamo, tereti se i Anel Hajrović koji je pobjegao u Hrvatsku i trenutno je nedostupan bh. organima gonjenja, a istom optužnicom obuhvaćeni su i Jasmin Ibišević i Tarik Zećirović, koji su sa Tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivnje, te je u odnosu na njih razdvojen postupak.

Pljačku su, prema optužnici isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović, te su nekoliko dana prije toga kupili automobil i pancire. Trojicu pljačkaša 5. novembra je do Rustempašine ulice na Ilidži dovezla Alma Sejfović. Oni su zatim maskirani upali u banku i prijeteći automatskim puškama ukrali oko 300.000 KM. Prilikom bijega, na Stojčevcu su pucali ka zaštitarima i tom prilikom pogodili biciklistu.

Inspektor Amer Selak jučer je ispričao da su nakon uviđaja na Stojčevcu na mjestu gdje je pronađen zapaljen automobil Alfa Romeo, korišten prilikom pljačke, na osnovu broja šasije otkrili da je posljednji vlasnik Emir Hasečić iz Fojnice.

Hasečić je policiji rekao da je vozilo prodao dvjema ženama putem stranice PIK.ba, a daljim provjerama je otkriveno da profil na stranici pripada Almi Sejfović i Nizami Beširević. Uz pomoć FUP-a, policija je došla do podataka da su njih dvije kontaktirale i Aldijana Talića iz Zenice, od kojeg su kupljena dva pancirna prsluka. Selak je naveo da se izjava koju je nakon privođenja u policiju dala Alma Sejfović u potpunosti poklapala sa dotadašnjim policijskim saznanjima.

Ona je ispričala da je na dan pljačke sa Sanelom Sejfovićem sačekala Amela, Arifa i Anela, koji su izašli iz šume na području Blažuja, noseći sa sobom crnu torbu i tada im rekla da je jedna osoba ubijena.

Selak je ispričao i da je policija, nakon puštanja Alme iz pritvora došla do saznanja da ona troši veće svote novca, između ostalog, i na esteske operacije boravi u hotelima i spa-centrima, a također je pronađeno i pismo koje joj je iz KPZ-a poslao brat u kojem je naveo “Da se iz šteka izvadi 10 i da advokatu“.

Kobni hitac

On je, odgovarajući na pitanja branilaca optuženih, kazao i da je policija na osnovu izjava zaštitara, te rezultata obdukcije i položaja tijela ubijenog bicikliste došla do zaključka da je hitac došao iz pravca iz kojeg su pucali pljačkaši, ali je rekao i da ne može sa sigurnošću tvrditi ko je ubio Bašića. Također je dodao da ne zna ko je prvi pucao. Na pitanje branioca Alme Sejfović Ahmeda Fejzića da li zna ko je platio za estetske operacije Alme Sejfović i da li zna s kim je boravila u hotelima i spa-centrima, Selak je odgovorio odrično.

Branilac optužene Beširević Izet Baždarević svjedoka je pitao da li osim saznanja da je učestvovala u kupovini vozila, policija ima drugih saznanja o njenom učešću, na što je Selak kazao da nemaju drugih saznanja.

Nakon Selaka svjedočio je njegov kolega Ahmed Šabić, koji je, između ostalog, rekao i da je prilikom pretresa kuće policija kod Alme Sejfović pronašla oko 5.000 maraka, za koji je ona rekla da je novac njene majke. Suđenje se nastavlja 23. septembra.

(M. M./Faktor.ba/Foto: I. Šebalj)

Related posts