Ime jednog policajca povezuje slučajeve “Dženan Memić”, “Sanjin Sefić” i “Komesarev sin”

Nezavisni odbor za imenovanje i Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo 17. 11. predložio je Vladi KS smjenu komesara Vahida Ćosića, a prijedlog je prihvaćen na sjednici Vlade KS koja je održana 18. 11. 2016. Iz opširnog izvještaja o razlozima za smjenu, jedan od najzanimljivijih detalja odnosi se na policijskog službenika Josipa Barića koji je bio na svim događajima koji su kasnije pobudili interes javnosti.

U opširnom izvještaju na 18 stranica Nezavisni odbor je jasno pobrojao sve “grijehe” komesara Ćosića koji su bili dovoljni da se predloži njegova smjena.

Loša saradnja i komunikacija sa drugim organima, posebno sa Tužilaštvom KS, Graničnom policijom i OSA-om; Nesaradnja sa Nezavisnim odborom i dostavljanje netačnih ili nepotpunih informacija; Propusti MUP-a KS u slučaju “Sanjin Sefić” i “Dženan Memić”; Slučaj premlaćivanja profesora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Orhana Bajraktarevića i kasnije lažno informisanje javnosti kako nije bilo premlaćivanja; Nepoduzimanje preventivnih mjera u smislu racija i sl…. Sve ovo bilo je dovoljno da Vlada KS prihvati prijedlog i nakon šest godina rada smijeni Ćosića sa pozicije prvog čovjeka sarajevske policije.

No, jedan od najzanimljivijih dijelova izvještaja svakako se odnosi na policijskog službenika Josipa Barića koji se u 2016. “zatekao” na svim spornim i velikim slučajevima.

Tako je Josip Barić bio policijski službenik koji je vršio uviđaj na mjestu pogibije Dženana Memića, za koju porodica i danas tvrdi da se radi o ubistvu, dok Tužilaštvo KS ovaj slučaj vodi kao saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom.

Barić je bio i na mjestu pogibije djevojaka koje je automobilom usmrtio Sanjin Sefić, a, gle čuda, Barić se zatekao i na mjestu saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao sin komesara Ćosića. Geografski, ova tri slučaja dogodila su se na Ilidži, Novom Sarajevu i u Starom Gradu. Postoji opravdana sumnja da Barić nije baš sasvim slučajno bio akter spornih događaja, što je Nezavisni odbor i nastojao utvrditi.

Slučaj “Sanjin Sefić”

Na hitnoj sjednici Nezavisnog odbora održanoj 12.oktobra 2016. godine, kojoj su prisustvovali i premijer KS Elmedin Konaković, prvi čovjek MUP-a Vedran Mulabdić i predsjedavajući Komisije za sigurnost Skupštine KS Elvedin Okerić, komesar Ćosić je tvrdio da Josip Barić nije bio na mjestu saobraćajne nesreće u kojoj je Sefić ubio dvije studentice.

No, na osnovu službene izjave Josipa Barića date Tužilaštvu KS utvrđeno je da je Barić bio zajedno sa jednim kolegom u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” gdje je bio angažiran na praćenju povreda jedne od studentica. Tužilac Barića iz Opće bolnice šalje na uviđaj na jednu nesreću na Ilidži, ali se Barić nakon obavljenog posla na Ilidži oko ponoći vraća na mjesto nesreće u ulici Zmaja od Bosne.

Ostaje nejasno zašto je Ćosić nastojao prikriti Barićev boravak na mjestu nesreće i rad na ovom slučaju.

Slučaj “Dženan Memić”

Barić je bio i akter slučaja “Dženan Memić”. Ispitujući jedinog svjedoka u predmetu “Dženan Memić”, a to je Dženanova djevojka Alisa Mutap, Barić je u dva navrata na sasvim različit način opisao njenu izjavu, što je istragu odvelo u drugom pravcu. O ovom slučaju glavna Tužiteljica Dalida Burzić izvijestila je komesara navodeći da je kazivanje Josipa Barića različito, nepouzdano i svaki put vezano za obavljanje njegovih službenih dužnosti. Jedinica za profesionalne standarde provela je istragu protiv Barića u ovom predmetu, ali nije sankcionisan jer je ocijenjeno da nije bilo dovoljno dokaza.

Slučaj “Komesarev sin”

Josip Barić se dovodi u vezu i sa saobraćajnom nesrećom sina policijskog komesara. Tužilaštvo KS je obavijestilo Nezavisni odbor da su pribavljeni dokazi koji ukazuju na to da su ovlaštene službene osobe MUP-a KS bile aktivno uključene u ta dešavanja, kako one koje su u taj događaj bile uključene radi obavljanja službenih radnji, tako i one koje tim povodom nisu obavile nijednu službenu radnju”. U ovom slučaju je također Barić dao iskaz koji je različit od iskaza druge ovlaštene osobe.

klix.ba

Related posts