Imam iz Velike Kladuše primjer uspješnog privrednika i humaniste

Enver Melkić dobio otkaz od Fikreta Abdića lično zbog neslaganja oko ideje autonomije/ Pokrenuo vlastiti biznis čijim rezultatima se raduju i oni koje Melkić pomaže

Hadžija Enver Melkić (58) predsjednik je Medžlisa IZ Velika Kladuša i poznat kao jedan od uspješnijih privrednika i humanista u Krajini. Gazi Husrev-begovu medresu završava 1978. godine i odmah se zapošljava u Golubovićima, svom rodnom džematu. Tu je ostao punih 9 godina, a zatim 1987. godine odlazi u Agrokomerc, gdje je ostao sve do 1993. godine, kada je dobio otkaz od Fikreta Abdića lično zbog, kako kaže, neslaganja oko ideje autonomije koja je te godine već otpočela da se implementira.

Krenuo sa pozajmicom

“Otkaz u to vrijeme i nije predstavljao neki problem, jer ionako je rat bio uzeo maha i kod nas u Krajini. Domaći izdajnici su se pripremali da u sprezi sa srbo-četničkim agresorom pokore i ovaj dio Bihaćkog okruga kojeg pomenuti agresor nije bio pokorio“, kaže hadžija Enver.

Po okončanju rata i demobilizacije 1996. godine, uz pomoć jednog dijela porodice koja je živjela i radila u Republici Sloveniji, došao je na ideju kako da nastavi život i rad u poratnim okolnostima.

“Sa manjom pozajmicom od rodbine i prijatelja, skupa sa bratom osnivam firmu Amelšeh, kojoj je osnovna djelatnost trgovina na veliko i malo vodo-materijalom, a kasnije i elektro i materijalom za centralno grijanje. Te 1996. godine s troje zaposlenih, nas dva brata i sestra, krenulo se skromno, a zahvaljujući trećem bratu koji je već imao firmu u Sloveniji, krenulo se u nove projekte i uspjehe“, kaže hadžija Melkić.

Tajna uspjeha

Malo pomalo i nakon sad već 20. godina postojanja, firma Amelšeh postala je jedna renomirana firma poznata u cijeloj BiH, ali isto tako i u širem okruženju. Trenutno firma zapošljava 19 radnika i daje svoj doprinos sveukupnom privrednom napretku i razvoju Unsko-sanskog kantona. Uslovi poslovanja su kaže veoma teški, jer političko uređenje društva ne ide privrednicima u prilog. No, unatoč svim problemima firma od svog osnivanja svake godine ide uzlaznom putanjom, a tajna uspjeha je, kaže hadžija Melkić, samo rad, red, disciplina i međusobno uvažavanje svih uposlenih i naravno adekvatna naknada za uloženi rad svim uposlenicima.

“Pravilnim usmjeravanjem ostvarene dobit, koju smo investirali u proširenje poslovnih objekata i ostale prateće potrebe kao što je kvalitetan vozni park firme, ostvarujemo kontinuirani napredak i razvoj. Naravno početak u iznajmljenom i skučenom prostoru nije bio lahak. Naravno, u svemu ovome sam neizmjerno zahvalan na prvom mjestu dragom Bogu koji daje nafaku pa tek vlastitim potencijalima i okruženju u kojem poslujem“, otkriva nam Melkić tajnu svog uspjeha.

Veliki humanista

Iako je danas vrlo imućan čovjek, koji ima više nego odličan status u društvu i zajednici, ostao je i dalje skroman, obični čovjek. U Velikoj Kladuši i Krajini, pa i daleko šire, poznat je kao veliki humanista koji svake godine realizuje nekoliko humanitarnih aktivnosti putem kojih pomaže socijalno ugrožene porodice širom Bosne i Hercegovine. Osim toga, hadžija Melkić stipendira i nadarene studente islamskih fakulteta, a Islamski pedagoški fakultet mu je prije nekoliko godina dodjelio i plaketu “Prijatelj Fakulteta”.

/Preporod

Related posts