ILO daje 3 miliona eura: Lokalnim partnerstvima do većeg broja radnih mjesta

Međunarodna organizacija rada (ILO) pokrenula je projekat „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“ u vrijednosti 3 miliona eura koji će se realizirati tokom dvije godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Osnovni kriterij je da učestvuje minimalno pet lokalnih partnera od čega je učešće zavoda za zapošljavanje i lokalnih zajednica obavezujuće a ostala tri partnera su nevladine organiazcije ili udruženja, obrazovne institucije i poslodavci.

Direktor Službe za zapošljavanje KS Igor Kamočaji danas je potpisao ugovore sa partnerima u projektu Privrednom komorom KS, Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom –SERDA i Institutom za razvoj mladih – KULT.

On je naveo i podatak da je na evidenciji 69.480 nezaposlenih od čega više od 60% žena. Od tog broja mladih do 35 godina starosti je 28.357.

– ILO je u saradnji Evropskom komisijom raspisala javni poziv podrške partnerstvu u cilju smanjenja stope nazaposlenosti i osnovna ideja je da u tom partnerstvu i Služba ima svoju ulogu pri posredovanju. Samo udruženi i samo zajedno možemo rješavati ključna pitanja – kazao je Kamočaji.

Muamer Mahmutović iz Privredne komore KS kazao je da je ovo nastavak saradnje sa Službom za zapošljavanje KS te da je jedan od zadataka Komore među svojim članicama ispitati potrebe za radnog snagom.

– Sigurni smo da će se povećati broj zaposlenih, a grantovi su od 150.000 do 200.000 eura sa sufinansiranjem od 10%.

Jasmin Bešić iz Institua Kult kaazo je da će oni aplicirati s pojektom zapošljavanja mladih koji su prijavljeni na birou najprije na općini Ilidža ali i na prostoru KS.

– Radit ćemo na prekvalifikaciji i dokvalifikaciji maldih ljudi. Pokazalo se da nedostaje mladih ljudi u turističko-ugostiteljskoj branši te ćemo u skladu s tim raditi dokvalifikaciju da se mogu zaposliti u saradnji sa hotelijerima i ugostiteljima koji će prepoznati i odabrati kadar koji im je potreban. Želimo pokazati jedan savremeniji pristup gdje prilagođavamo obrazovanje tržištu rada – kazao je Bešić navodeći da je Općina Ilidža sufinansijer projekta.

Related posts