Igrač Borussije Dortmund Dženis Burnić želi igrati za BiH

Igrač Borussije iz Dortmunda Dženis Burnić (18) jedan je od najvećih talenata uspješnog njemačkog kluba. Igrao je za sve omladinske selekcija Elfa, a početkom septembra debitovao je za U-19 njemačku vrstu.
Ipak, kako stvari stoje ova nadareni playmaker u budućnosti bi mogao nositi dres Zmajeva. To je u razgovoru za Klix.ba potvrdio selektor Mehmed Baždarević.

“Nedavno smo razgovarali i Burnić mi je potvrdio kako u budućnosti želi igrati za BiH. Radi se o izuzetno talentiranom igraču. Gledao sam ga u prijateljskom meču protiv Athletic Bilbaoa gdje je nastupao za prvi tim. Na mene je ostavio sjajan dojam. Mlad je i u budućnosti može samo napredovati. Treba vidjeti proceduru oko papirologije, a na Dženisu je da se izbori za poziv za seniorski tim”, istakao je za naš portal šef državnog tima.

Inače, Baždarević nastavlja tragati za talentiranim igračima širokom Evrope koji su porijeklom iz BiH ili na bilo koji drugi način mogu nositi dres bh. selekcije. Kako kaže već sada ima veliki spisak igrača koji u budućnosti mogu pomoći reprezentaciji.

“Ne trebamo brinuti za budućnost bh. nogometa”, kratko je podvukao selektor.

Dženis Burnić je rođen u Njemačkoj u gradu Hammu. Sa Borussijom ima potpisan ugovor do juna 2018. godine, a žuto-crni dres nosi od svoje sedme godine. Na Svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godine u Čileu 2015. nastupao je za Njemačku.

Kako je pisao njemački Bild Burnić je u Dortmundu označen kao supertalenat. Strateg prvog tima Thomas Tuchel cijeni svestranost Burnića koji se osim u veznom redu može koristiti na krilinim pozicijama, ali i u odbrani. Borussija je osvojila juniorski naslov prvaka Njemačke 2015. godine, a upravo je Burnić bio jedan od najboljih i najvažnijih nogometaša.

Krasi ga sjajan pregled igre i dobar udarac lijevom nogom. Veliki radnik i velika snaga tima iz Dortmunda.

Bez dvojbe, može u budućnosti biti od velike koristi našem nacionalnom timu. Burnić bi mogao krenuti stopama Kolašinca, Medunjanina, Hajrovića, Begovića… koji su u mlađim kategorijama nastupali za druge reprezentacije, a kasnije odabrali BiH.

klix.ba

Related posts